Protest în faţa Guvernului. Sindicaliştii SANITAS ies în stradă de ziua lor: „Prima aniversare în stradă!”

Protest în faţa Guvernului. Sindicaliştii SANITAS protestează luni în faţa Guvernului. Oamenii cer respectarea drepturilor angajaţilor din sistemul medical.

01 feb. 2021, 11:12
Protest în faţa Guvernului. Sindicaliştii SANITAS ies în stradă de ziua lor: „Prima aniversare în stradă!”
Protest în faţa Guvernului. Sindicaliştii SANITAS ies în stradă de ziua lor: "Prima aniversare în stradă!"

Protest în faţa Guvernului. UPDATE. Federaţia Sanitas va organiza în Piaţa Victoriei demonstraţii cu un număr mult mai mare de participanţi decât cele 100 de persoane permise în prezent de lege, în cazul în care Guvernul va publica un buget în care salariile bugetarilor pe anul curent rămân îngheţate, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, în timpul mitingului organizat de organizaţia sindicală în faţa sediului Guvernului.

„În acest caz vom fi în continuare în stradă. Poate găsim alte modalităţi, pentru că această sută de persoane cu care putem să ieşim în stradă o să o încălcăm, chiar dacă va trebui să ne batem cu legea, asta este, vom fi în stradă cât mai multe persoane. Vom năvăli la un moment dat în această piaţă, pentru a le demonstra că nu e ca ei. Altfel nu se poate. Suntem aici din toată ţara, oameni veniţi de la sute de kilometri, ca să spună că nu le e bine”, a afirmat Leonard Bărăscu.

Preşedintele Federaţiei Sanitas a precizat că sindicaliştii nu solicită altceva decât respectarea de către Guvern a legislaţiei în vigoare.

„Ne aflăm astăzi în Piaţa Victoriei pentru că, de ziua noastră, când împlinim 31 de ani, rămân aceleaşi puncte deranjante – (ordonanţa n.r.) 226 cu ceea ce înseamnă blocarea salariilor tuturor bugetarilor, inclusiv ai noştri, adică exact persoanele care ar fi meritat să ia ceva în acest moment. Vrem ca această ordonanţă 226 să dispară, iar în legătură cu motivele pe care le invocă domnul premier Cîţu referitoare la ceea ce ar trebui să primească colegii noştri, în realitate există o lege, dar nu se mai ţine cont de nimic. Ei au luat jumătate din ce s-ar fi cuvenit, pentru că anul acesta era al treilea an (de majorări prevăzute, n.r), astfel încât în 2022 toată lumea venea la nivelul stabilit de Legea 153. Ne îndepărtăm de acest nivel, exact cei care muncesc şi au foarte mult de muncă în actul medical, nu doar medicii şi asistenţii, ci şi îngrijitorii, infirmiere, liftieri, personal TESA, jurişti, toţi sunt persoane cu salarii foarte mici care astăzi nu fac decât să se chinuie să ţină un sistem extrem de iritat fizic din cauza pandemiei. Vrem în continuare să reglăm şi problema cu sporurile. Sunt colegi de-ai noştri care după ce că nu primesc banii, ei primesc sporuri calculate la anul 2018, nu ca doctorii şi ca asistenţii medicali”, a menţionat Leonard Bărăscu.

Liderul organizaţiei sindicale a criticat declaraţiile făcute de prim-ministrul Florin Cîţu după incendiul de la Spitalul Matei Balş, care a afirmat că 95% din resursele financiare alocate anul trecut sistemului medical au fost cheltuite pentru salarii şi sporuri.

„Am văzut declaraţiile domnului premier despre salariile mari din sistem – declaraţii jignitoare, jenante. Aceste salarii din sistem sunt prea mici pentru ceea ce facem noi. Iar ei trebuie să înţeleagă că aceşti bani nu ne fac să fim nici instalatori, nici electricieni, pentru că nu ştim ce se întâmplă într-un perete sau într-un scurt-circuit care nu are nicio legătură cu noi. Tot timpul se scot în evidenţă aceşti bani – sunt fiscalizaţi, i-a aprobat statul român, ni-i dă statul român, sunt meritorii, şi vii tu acum să spui că sunt prea mulţi bani. Nu este adevărat. Este jignitor. O fi adevărat pentru alţii, dar nu este adevărat pentru sistemul sanitar. Ei nu sunt în stare să dea o lege prin care copilul celui mort să primească o pensie”, a precizat Leonard Bărăscu.

Sindicaliştii SANITAS protestează luni, între orele 12:00-13:00, în faţa Guvernului, pentru respectarea drepturilor angajaţilor din sistemul medical.

Protest în faţa Guvernului. SANITAS: „De ziua noastră ne-am fi dorit o altfel de aniversare!”

„1 februarie 1990 – 1 februarie 2021: 31 de ani de activitate sindicală SANITAS! Prima aniversare în stradă! De ziua noastră ne-am fi dorit o altfel de aniversare! Dar autorităţile ne obligă, prin nepăsarea cu care tratează problemele sistemului medical şi ale celui de asistenţă socială, să cerem în Piaţa Victoriei respectarea drepturilor membrilor noştri! Membrii Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS protestează luni, 1 februarie 2021, în faţa Guvernului, în numele colegilor noştri din spitale, din centre medicale şi medico – sociale, din instituţii de asistenţă socială.

Protestează pentru cei care luptă pentru vieţile noastre, pentru cei care luptă de peste 12 luni cu virusul care a provocat pandemia; pentru drepturile colegilor care sunt prezenţi în centrele de vaccinare sau sunt epuizaţi în centrele de asistenţă socială. Oamenii aceştia au înţeles că profesiile pe care şi le-au ales presupun şi prezenţa în linia întâi a războiul cu noul coronavirus; şi nu cer nimic în plus faţă de lege. Cerem doar să se respecte legea”, au scris reprezentanţii SANITAS pe pagina de Facebook a Federaţiei.

Sindicaliştii cer aplicarea corectă a Legii 153/2017, cu respectarea creşterilor salariale prevăzute pentru anul 2021 şi repararea inechităţilor generate de această lege faţă de categoriile de salariaţi cu cele mai mici venituri din sistem, raportarea sporurilor la salariul de bază aflat în plată – în special a sporurilor pentru condiţii de muncă – pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar şi acordarea stimulentului de risc pentru angajaţii din asistenţa socială.

Citeşte şi George Simion, la protestul din Capitală: „Iohannis e de șase ani la schi și noi murim în spitale. Să dăm de pământ cu acești hoți nenorociți”

Un nou protest la Ministerul Sănătății! Diana Șoșoacă a sunat la 112 pentru că nu i s-a permis accesul în instituție

O nouă seară de proteste în fața Ministerului Sănătății! Zeci de oameni au ieșit în stradă, pentru a doua zi consecutiv, pentru a cere căderea Guvernului Cîțu. Diana Șoșoacă, senator AUR, s-a alăturat protestatarilor revoltați de tragedia de la Institutul Matei Balș, soldată cu șapte morți.

Senatoarea AUR, ajunsă la Ministerul Sănătății, a încercat să intre în instituție și s-a trezit cu ușile închise. La scurt timp, a sunat la 112 și a chemat un echipaj de poliție.

„L-am sunat pe Voiculescu, văd că nu vrea să răspundă. Noi nu plecăm de aici. Avem o astfel de situație și tu nu ai o comisie de urgență care să lucreze în Ministerul Sănătății? Cum e posibil așa ceva? Acum vreau să sun la 112″, a spus ea.

Citeşte şi Proteste de amploare în Capitală! Sute de manifestanți cer demisia Guvernului Cîțu și a lui Arafat

Diana Șoșoacă, în timpul apelului la 112: „Sunt în fața Ministerului Sănătății, unde e obligatoriu să mă lase să intru, iar jandarmii nu deschid ușa. E vorba de un înalt demnitar care are dreptul să intre în orice instituție publică. Vă rog să trimiteți aici un echipaj”.

„În țara asta nimeni nu știe legea. mi se spune să aștept să mi se dea legătura cu poliția”, i-a spus Șoșoacă jurnalistului România Tv.

„Vine un echipaj. Vreau să discut cu persoana de gardă în această seară de la Ministerul Sănătății”, a mai spus Diana Șoșoacă.

Ulterior, senatoarea AUR  a spus că va face plângere penală pentru că nu a putut să intre în instituție.

„Lui Raed Arafat îi voi cere mai multe lucruri, nu doar demisia. El deține o parte a adevărului”.

În tot acest timp, protestatarii flutură steagul României, fluieră, urlă „Demisia!”, „Rușine să vă fie”, „Nu mai vrem regimul capitalist” și cer demisia Guvernului. Mulți spun că vor să-și dea foc la măști.

„Nu vă mai lăsați păcăliți. O să fie prea târziu. Nu vreți să ieșiți, o să fie rău”, a spus unul dintre protestatari.