Proteste de amploare în Capitală! Sute de manifestanți cer demisia Guvernului Cîțu și a lui Arafat

Sute de persoane au ieșit în stradă, în fața Ministerului Sănătății, după incendiul tragic de la Institutul Matei Balș din Capitală, unde șase persoane și-au pierdut viața.

30 ian. 2021, 16:58
Proteste de amploare în Capitală! Sute de manifestanți cer demisia Guvernului Cîțu și a lui Arafat

Proteste de amploare în Capitală!Update ora 19.20

. Proteste de amploare în Capitală! După ce au aprins candele în memoria victimelor arse la „Matei Balș”, românii se întorc în fața Ministerului Sănănății, unde, în doar câteva minute, Vlad Voiculescu anunță dacă își dă sau nu demisia.

Update. Manifestanții cheamă lumea să meargă în marș către Insitutul Matei Balș, unde s-a produs incendiul cumplit. Oamenii cer mai nou demisia întregului Guvern Cîțu.

Update. George Simion, liderul AUR, s-a alăturat protestatarilor și cere demisia lui Arafat și Voiculescu.

„Când erau în opoziție și ei cereau demisia. acum văd că nu. E voie la proteste doar când sunt unii în opoziție. Noi suntem opoziția reală a acestui sistem nenorocit și vom lupta pentru a-i da jos pe reprezentații sistemului mafiot. Banii au fost cheltuiți transparent. Toți ar trebui să fim aici dacă nu vrem să murim în continuare în spitale. Noi am ieșit pentru că nu ieșea nimeni. Vom continua prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Cerem demisia ministrului Sănătății și a domnului Arafat, care e nemuritor și rece. Chiar așa, el schimbă guvern după guvern, incident după incident?

Vrem să nu mai murim cu zile în spitale. După demisii trebuie restructurat tot acest minister și să vină specialiști care să nu fure.

Președintele Iohannis e de șase ani la schi și noi murim în spitale. Să dăm de pământ cu acești hoți nenorociți.  Își bat joc de tot ce înseamnă România”, a transmis George Simion.

Adriana Bahmuțeanu, printre protestatari: Dacă vreau, îmi dau foc singură, dar nu să ard în spitale

Și Adriana Bahmuțeanu a ieșit în stradă la proteste. Ea le-a transmis un mesaj dur autorităților, însă a mărturisit, cu tristețe, că nu crede că cineva își va da demisia după acest incident.

„Eu am rămas șocată când am văzut situația de la Matei Balș. Este strigător la cer faptul că atâția oameni au murit arși, că un om a fost găsit într-o toaletă după șase ore, carbonizat (…) Românilor deja le e frică să mai meargă să se interneze într-un spital dacă văd că au probleme de sănătate. Mie mi-e frică de infecțiile nosocomiale și mi-e frică să nu mor arsă! Dacă vreau să îmi dau foc, îmi dau eu, dar nu trebuie să ard în spitale oameni buni! E incredibil ce se întâmplă!

Ar fi normal ca cei care ne conduc să demisioneze, în frunte cu Vlăduț, magicianul Vlad Voiculescu, care, de fapt, e pus la conducerea Ministerului să privatizeze, că mai câștige niște bani. A mai fost o dată ministru și trebuia să propună niște măsuri concrete. Nu s-a întâmplat asta! Din păcate, nu cred că cineva își va da demisia! Din păcate, aceste proteste de stradă sunt doar pentru ca oamenii să strige durerea, să-și plângă morții și atât. Din păcate, la nivelul societății nu se va schimba nimic, pentru că nu o s-și dea nimeni, nicio demisie!”, a spus Adriana Bahmuțeanu.

Oamenii au ieșit să protesteze în fața Ministerului Sănătății, după ce șase oameni au murit în chinuri la Institutul Matei Balș din Capitală. Totodată, se cere demisia lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dar și a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Unii manifestanți au fluturat steagul României, în timp ce alții au afișat pancarte cu mesaje de genul „Marșul Durerii”, „Nu-mi abandonez libertatea”. Cei mai mulți au strigat că vor să fie găsiți vinovați cât mai rapid.

Sunt mai multe efective de jandarmi care au venit în zona Ministerului Sănătății.  Protestul s-a anunțat pentru ora 17, însă zeci de oameni s-au prezentat deja în centrul Capitalei.

Și cei de la AUR au spus că de ieri că vor prezenți la protest și vor cere o reformă a sistemului de sănătate. Ei i-au încurajat pe oameni să iasă în stradă după tragedia de la Balș.

„Sistemul nu vrea să demită pe nimeni. Televiziunile nu ne mai cheamă acum că noi chemăm oamenii la protest (sâmbătă la 17:00- Ministerul Sănătății). Sistemul acesta nenorocit trebuie să cadă!”, au transmis reprezentanții AUR.

Ce spun protestatarii ieșiți în stradă

-„Eu vreau să se respecte legea. S-a întâmplat și la Piatra Neamț, o să se tot întâmple. Eu le-aș spune tuturor să își dea demisia”.

-„Nu s-a schimbat nimic de 30 de ani. Vrem să schimbăm ceva. A fost și Colectiv, nu s-a întâmplat nimic. Doar și-au dat demisia”.

-„Am venit să dăm acest sitem ticălos jos. De 30 de ani suntem conduși numai de acești nenorociți”.

-„Copilul meu a murit din cauza doctorilor. Nu au vrut să se ocupe de el”.

-„Am venit aici să cer demisia ministrului Sănătății și demisia lui Raed Arafat. Puteam fi oricare dintre noi acolo. Suntem o țară subdezvoltată, nu avem standarde în spitale și cineva trebuie să plătească pentru ceea ce se întâmplă”.

-„Avem șase victime, dar nicio demisie, nicio explicație, e inadmisibil ca un ministru al Sănătății să nu oferă nicio explicație cu privire la ce s-a întâmplat. Nu am văzut nici măcar un bob de empatie”.

Șase pacienți au pierit în urma incendiului izbucnit la Institutul „Matei Balş” din Capitală. Cinci pacienți au murit carbonizați, iar o altă victimă afectată și-a pierdut viața astăzi.