Protest în mina de uraniu de la Crucea. Zeci de mineri s-au blocat în subteran de patru zile. George Simion (AUR): „Vor să termine nu doar mineritul, nu doar mina voastră”

Protest de amploare în mina de uraniu de la Crucea din judeţul Suceava. Aproape 100 de mineri s-au blocat în subteran de patru zile, în semn de protest pentru că nu şi-au primit salariile de mai multe luni. George Simion, liderul AUR, a coborât în mină pentru a discuta cu ortacii care spun să sunt nevoiţi să ia bani din alocaţiile copiilor sau de la pensionari pentru a putea supravieţui.

22 mart. 2021, 13:07
Protest în mina de uraniu de la Crucea. Zeci de mineri s-au blocat în subteran de patru zile. George Simion (AUR): „Vor să termine nu doar mineritul, nu doar mina voastră”

Deputatul George Simion a discutat cu oamenii care au organizat un protest în mina de uraniu de la Crucea. Copreşedintele AUR susţine că este „strigător la cer” faptul că minerii nu au fost plătiţi de două luni, cu toate că lucrează într-un mediu periculos.

„E strigător la cer! De patru zile, minerii din mina de uraniu de la Crucea s-au închis în subteran pentru drepturile lor şi pentru a continua o activitate care aduce bogăţiei României. Hoţii vor să importăm uraniu din alte ţări, când noi îl avem aici în subteran”, a spus George Simion.

Deputatul AUR susţine că a discutat cu directorul Minei Crucea, Vasile Chiruţă, despre situaţia în care se află minerii protestatari.

„Da, mai sunt nişte formalităţi de făcut, săptămâna viitoare, probabil luni, marţi, cel târziu, miercuri se va da şi diferenţa de bani. Aşa, cel puţin, avem promisiune de la Minister”, i-a spus directorul minei Crucea lui George Simion, într-o discuţie telefonică.

Citeşte şi: Românii sunt iradiaţi în propriile case din cauza termopanelor. Ce riscă România, dacă nu rezolvă problema

Neplătiţi de două luni, minerii grevişti de la Crucea spun că sunt revoltaţi deoarece directorul i-a trimis „la sparanghel în Germania”.

„Mai sunt bătrâni şi ăştia care ne mai ajută, sunt bunici sau părinţi. Da, dar când mi-i dai înapoi? Şi răspunsul la om, ce îi dai? Că nu te mai împrumută!

Cât dracu pensionari are, să ne ţină toţi minerii?

Am luat şi banii copiilor, că i-o dat bunicul, că i-o dat naşul.

Am luat alocaţia copiilor să iau ulei”, spun minerii.

Oamenii care lucrează în mina de uraniu de la Crucea spun că vor să li se respecte drepturile din contractul de muncă.

„Materialul pe care-l scoatem noi stă aproape de doi ani de zile la Crucea şi nu-l transportă. Care e motivul pentru care nu se transportă materialul pe care-l extragem noi?

E zăcământ pentru încă 10 ani. De ce să o închidă? Să mergem la sparanghel în Germania sau la salate?”, au spus unii dintre minerii care protestează în subteran.

George Simion, copreşedintele AUR, acuză Guvernul că vrea să închidă toate minele.

„Vor să termine nu doar mineritul, nu doar mina voastră, vor să termine toată România. Toată lumea e cu familia, cu prietenii, voi staţi aici pentru drepturile voastre.

Oamenii ăştia când au concediu de odihnă se duc la cules de sparanghel, căpşuni sau salate. Ca să înţelegeţi! Ei nu pot să trăiască din 2.300 de lei”, a mai precizat copreşedintele AUR.

Citeşte şi: Primarul din Deva, declaraţie revoltătoare! I-a înfuriat pe mineri: Suferă că ei nu-s în stare să dea cărbune. Numai se plâng