Protest în Piaţa Victoriei împotriva deciziei Guvernului de a întrerupe demersurile pentru înscrierea Roşiei Montane pe lista UNESCO

Aproximativ 200 de persoane protestează duminică seară în Paiaţa Victoriei, exprimându-şi dezacordul faţă de intenţia Guvernului de a întrerupe demersurile pentru înscrierea Roşiei Montane pe lista UNESCO şi scandând împotriva Cabinetului Tudose.

RomaniaTV.net
03 sept. 2017, 18:23
Protest în Piaţa Victoriei împotriva deciziei Guvernului de a întrerupe demersurile pentru înscrierea Roşiei Montane pe lista UNESCO

Protetstatarii poartă însemne ale Campaniei „Roşia Montană” şi scandează „PSD – ciuma roşie” şi „Pilonul ll nu e pentru voi”.

În piaţă a fost adusă şi o cruce pe care scrie „PSD – Dragnea” şi „Viitorul ţării”.

Susţinători ai proiectului de conservare a zonei Roşia Montană au manifestat şi vineri seară în Piaţa Victoriei. Unii dintre protestatari ţineau fiecare câte o literă formând cuvântul „demisia”. În piaţă a fost adusă şi o figurină mare în formă de libelulă, cu chipul premierului Mihai Tudose.

Chemarea la miting a fost lansată după ce premierul Mihai Tudose a declarat că nu crede că statul român va pierde în procesul cu Gabriel Resources, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatării aurifere de la Roşia Montană, şi a acuzat Guvernul Cioloş că în ultimele zile de mandat a înaintat actele necesare către UNESCO pentru a declara toată zona arie protejată natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatări de zăcâminte acolo în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejată natural.

„La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 ieşim din nou în stradă pentru a protesta ferm împotriva încercării guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obţinut în toţi aceşti ani, pentru Roşia Montană şi în lupta împotriva corupţiei”, se arăta într-un comunicat al Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Reprezentanţii campaniei spuneau că un eventual compromis cu Gabriel Resources ar da undă verde acestui proiect declarat ilegal de instanţe şi de legislaţia curentă.

Susţinătorii conservării zonei subliniază că nu vor renunţa la a proteja Roşia Montană.