Protest la Amurco Bacău. 18 foşti angajaţi sunt în greva foamei de cinci zile

Cei 18 foşti angajaţi de la Amurco Bacău, firmă profilată pe producţia de îngrăşăminte chimice, au ajuns, vineri, la a cincea zi de când sunt în greva foamei şi sunt hotărâţi să nu renunţe la protest până nu îşi vor primi salariile compensatorii, în ciuda ploilor abundente şi a scăderii glicemiei.
Iulian Tudor
11 iul. 2014, 10:02
Protest la Amurco Bacău. 18 foşti angajaţi sunt în greva foamei de cinci zile

Echipajele de la Ambulanţă care monitorizează starea de sănătate a protestatarilor au stabilit indici ai glicemiei din ce în ce mai mici, unii dintre grevişti fiind sfătuiţi să fie duşi la spital, scrie Agerpres.

„Deşi ne simţim din ce în ce mai rău, nu renunţăm la protestul nostru pentru că nimeni în afara deputatului Cosmin Necula nu pare interesat de soarta noastră”, a afirmat Cezar Gojman, unul dintre protestatari.

Având nervii întinşi la maxim, acesta a solicitat hârtie de scris pentru că are de gând să notifice către conducerea InterAgro, grup controlat de omul de afaceri Ioan Nicolae şi din care face parte şi Amurco, că îşi va da foc dacă nu va primi drepturile care i se cuvin. „Nu mai pot aştepta să văd că pentru noi nu se poate face nimic, când dreptatea este de partea noastră. Noi nu cerem ceva în plus, ci numai drepturile pentru care am muncit din greu. Nu văd altă soluţie dacă până la finele zilei (n.a. vineri) nu se face ceva. Muncesc în acest combinat de 32 de ani. Am familie şi doi copii, iar umilinţa prin care trecem mă determină la un asemenea gest. Măcar să constate toţi că noi aici nu glumim. Nu am venit să ne distrăm”, a spus Cezar Gojman.

Jandarmii sosiţi la faţa locului, precum şi echipajul medical încearcă să-l facă să renunţe la intenţia a recurge la gestul disperat.

„Am trecut peste ore îngrozitoare sub biciuirile ploii, fulgerelor ce se declanşau în preajma noastră şi bubuiturile tunetelor N-am crezut că putem fi lăsaţi chiar aşa, la voia întâmplării. Miercuri seara şi Crucea Roşie Bacău a dispus strângerea cortului pe care ni-l dăduseră. Aşa că am rămas ca nişte şobolani, aşa cum ne caracteriza cineva din conducerea combinatului. Ei bine, după ploaie chiar eram muraţi ca şobolanii”, a declarat, pentru AGERPRES, şi Sorin Melinte unul dintre protestatari.

Protestatarii au cerut din nou, vineri, să stea de vorba cu liderul sindicatului de la Amurco, Gheorghe David, după ce joi fuseseră primiţi la discuţii şi de directorul general al combinatului, Laurenţiu Hotea. „Am vorbit doar noi, directorul a ascultat fără să ne ofere nimic. I-am explicat că sunt soluţii pentru a ne plăti salariile compensatorii. De la InterAgro au venit, în etape, bani, din combinat se vinde fier vechi. Nu se poate să nu se găsească o soluţie, dar avem sentimentul că nu se vrea. Directorul ne-a spus doar că nu se poate face nimic”, a indicat Sorin Melinte pentru Agerpres.

Cei 18 foşti foşti salarariaţi au intrat luni în greva foamei, această formă de protest fiind reluată după o lună de la întreruperea unei acţiuni similare, ei motivându-şi acţiunea revendicativă prin întârzierea acordării salariilor compensatorii convenite prin contractul încheiat cu patronatul.

Ei spun că unul dintre disponibilizaţi a obţinut şi o hotărâre judecătoarească care obligă Amurco la plata salariilor compensatorii, însă aceasta nu a fost executată.

La Amurco, în debutul lunii iunie au fost trimişi în şomaj aproximativ 300 dintre cei 420 de salariaţi ce mai rămăseseră angajaţi la începutul anului, după disponibilizările de anul trecut când alţi peste 800 de lucrători au fost nevoiţi să înceteze activitatea în firmă.

Instalaţiile Societăţii Comerciale Amurco SA Bacău sunt oprite de la finele lunii februarie. Scumpirea gazului natural, materie primă necesară în procesul de funcţionare, dar şi îngustarea pieţei de profil, au contribuit la sistarea producţiei.

Omul de afaceri Ioan Niculae, care deţine pachetul de acţiuni la combinatul din Bacău, dar şi alte câteva firme asemănătoare ca profil de fabricaţie prin Grupul InterAgro, are el însuşi probleme, fiind acuzat în justiţie în Dosarul „Romgaz”, dar şi pentru sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Ioan Niculae a declarat în mai multe rânduri că întreaga industrie chimică cât mai există în România se află în colaps pe fondul scumpirii gazului metan şi energiei electrice, iar măsurile pe care trebuie să le ia sunt împotriva dorinţei sale de a vedea combinatele de îngrăşăminte chimice din Grupul InterAgro funcţionând. Niculae a acuzat de mai multe ori guvernanţii că nu s-au aplecat „cu responsabilitate” asupra acestei situaţii, fiind vorba „de o problemă naţională”.

Grupul InterAgro s-a mai confruntat cu situaţii de genul celei de la Amurco. Anul trecut, şapte lideri ai Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro au decis să intre în greva foamei pentru întârzieri de doua luni la plata salariilor în compania Nitroporos Făgăraş, tot din Grupul InterAgro. Ei au acuzat şi neplata drepturilor din contractual colectiv de muncă pentru 380 de salariaţi disponibilizaţi, dar şi incertitudinea locurilor de muncă pentru 170 de salariaţi care mai erau în combinat. Greva a fost suspendată după două zile.

Citeşte şi Marş şi miting de protest organizate de salariaţii unei companii din Bacău

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Care este distanța minimă legală între vecini: Reguli esențiale pentru construirea unei case lângă proprietăți învecinate
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cardul de sănătate se mută pe telefon. Dosar medical online, rețetă electronică și validare prin SMS
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin