PROTEST la Arad după achitarea primarului: „La Alba l-au albit pe Falcă”

Un grup de aproximativ 15 persoane participă, marţi la prânz, la un protest faţă de justiţia din România, în faţa Palatului Justiţiei din Arad, nemulţumiţi de achitarea, la Tribunalul Alba, a primarului Gheorghe Falcă, într-un proces de corupţie.

RomaniaTV.net
29 mai 2012, 10:18
PROTEST la Arad după achitarea primarului: „La Alba l-au albit pe Falcă”

Participanţii s-au adunat în faţa Palatului de Justiţie din Arad, având o staţie de amplificare audio, de la care ţin discursuri şi pun muzică rock.

Ei afirmă că este un protest la adresa justiţiei din România „care l-a achitat pe Gheorghe Falcă”.

Pe pancartele aduse de manifestanţi sunt scrise sloganuri precum „La Alba l-au albit pe Falcă”, „În faţa legii toţi suntem egali, nu tunaţi, ţepari, corupţi”, „Subordonarea politică a justiţiei înseamnă corupţie”.

La intrarea în Palatul de Justiţie, participanţii au pus o cutie mare de carton pe care au scris „Detergent pentru spălat caractere. Recomandat pentru justiţia română”.

„Dorim în România o justiţie pe care o merităm, pentru morţii din 1989”, a declarat unul dintre organizatori, Nicolae Ieran.

Acţiunea este programată să dureze până la ora 14.00, fiind autorizată şi supravegheată de jandarmi.

Magistraţii Tribunalului Alba au decis, în urmă cu o săptămână, achitarea primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, acuzat de infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave.

Tribunalul Alba a decis, totodată, achitarea celorlalte trei persoane judecate în acest dosar, fiind vorba despre Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, director al aceleiaşi firme, şi Florica Mioara Popa, şef Serviciu administrare patrimoniu în cadrul Primăriei Arad.

Tribunalul Alba arăta că persoanele acuzate în acest dosar au fost achitate deoarece faptelor care li se impută le lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

Totodată, Tribunalul Alba a desfiinţat măsura sechestrului asigurător luată în cursul urmăririi penale în privinţa unor bunuri aflate în proprietatea persoanelor acuzate în dosarul primarului din Arad, Gheorghe Falcă.

Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

Gheorghe Falcă este judecat din 2007 pentru o tranzacţie imobiliară suspectă făcută în anul 2005.

Alături de Gheorghe Falcă au mai fost trimişi în judecată Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, director al aceleiaşi firme, şi Florica Mioara Popa, şef Serviciu administrare patrimoniu în cadrul Primăriei Arad.

Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă ar fi primit de la Francisc Demeter şi de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb. Această tranzacţie s-ar fi efectuat pentru ca, în schimb, primarul Falcă să-i favorizeze pe cei doi presupuşi mituitori în obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren aparţinând Consiliului Local Arad, situat în centrul oraşului.

Falcă a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. Francisc Demeter şi Radu Vasil sunt judecaţi pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, iar Florica Popa, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave.

Procesul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a fost judecat pentru fapte de corupţie a fost strămutat, de aproximativ un an, de la Arad la Alba, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).