Protest la Guvern pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi

Într-o perioadă în care lumea protestează în ţară faţă de condiţiile de trai din ce în ce mai grele şi cere demisia Puterii, un scriitor are un motiv de ordin cultural pentru a picheta sediul Guvernului.

RomaniaTV.net
26 mart. 2012, 16:51
Protest la Guvern pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi

Despre noi românii se spune că nu ştim, în general, să ne respectăm valorile şi că renunţăm prea uşor la ele. Tocmai de aceea, scriitorul Laurian Stănchescu a decis să iniţieze un „protest extrem” pentru repatrierea osemintelor artistului Constantin Brâncuşi, una dintre de renume mondial ale culturii române. Scriitorul, împreună cu alte câteva persoane, a protestat, luni, în faţa sediului Guvernului, cerând demararea de proceduri oficiale în acest sens.

Constantin Brâncuşi este înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.

Stănchescu a obţinut autorizaţie de la Primărie şi va protesta zilnic, până vineri, între orele 11.00 şi 15.00, în speranţa că va obţine reacţia dorită. „Noi am depus documente la Paris, însă este nevoie de demersul oficial din partea statului român, din partea preşedinţiei şi a Guvernului”, a explicat Stănchescu, care este dispus să meargă până la gesturi extreme, inclusiv să-şi dea foc, pentru a obţine ceea ce a doreşte.

Scriitorul deţine semnături autentificate de la rudele lui Constantin Brâncuşi pentru a face toate demersurile necesare pentru repatrierea osemintelor sculptorului român. Anul trecut, el a iniţiat şi o campanie de strângere de semnături pentru aducerea osemintelor lui Constantin Brâncuşi la Hobiţa, localitatea gorjeană în care s-a născut sculptorul. Totodată, Laurian Stănchescu a demarat în acest an o altă iniţiativă simbolică pentru aducerea osemintelor lui Brâncuşi în România, respectiv Marşul Cultural „Constantin Brâncuşi”, pe traseul Craiova – Paris, al cărui scop a fost refacerea pe jos a drumului făcut de celebrul sculptor între 1903 şi 1904.

Totodată, Laurian Stănchescu şi o femeie română îmbrăcată în port naţional au depus, în 14 noiembrie 2011, la palatul Elysée şi la Parlamentul francez, un text prin care au cerut repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi.

Repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi a fost cerută şi în noiembrie 2011 de un grup de 31 de deputaţi aparţinând PDL, PSD, PNL şi grupului minorităţilor, care au semnat în acest sens o scrisoare deschisă pentru a o adresa Parlamentului Franţei.