Protest la Guvern, vineri seară. Românii au ieșit în stradă să își strige nemulțumirea din cauza certificatului verde, care a fost aprobat de Guvern

Revolta românilor continuă! Oamenii au ieșit din nou în stradă astăzi, în fața Guvernului, pentru a protesta. Forțele de ordine sunt în alertă și sunt gata să intervină.

17 sept. 2021, 17:25
Protest la Guvern, vineri seară. Românii au ieșit în stradă să își strige nemulțumirea din cauza certificatului verde, care a fost aprobat de Guvern

Protest la Guvern, vineri seară.  Câteva zeci de manifestanți au ajuns în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva certificatului verde. Acesta a fost aprobat în ședința de Guvern de la ora 16:30.

Protest la Guvern, vineri seară. Românii au ieșit în stradă să își strige nemulțumirea din cauza certificatului verde, care a fost aprobat în țara noastră

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința din 16 septembrie 2021 Hotărârea numărul 70 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.

Aproape 4500 de cazuri COVID și 762 de pacienți în secțiile ATI. Este bilantul din ultimele 24 de ore. De aceea, guvernanții au aprobat ca ultimă măsură acest certificat verde. Astfel, în localitățile cu rata de infectare peste 3 la mia de locuitori, românii vor avea acces la nunți, la evenimente sportive, în cinematografe și restaurante doar cu dovada că s-au vaccinat, au un test negativ sau au trecut prin boală.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării spune că nu există cadru legal pentru introducerea obligativităţii certificatului verde digital în România, asta deşi CNSU a aprobat folosirea lui în localităţile unde rata de infectare trece de 3 la 1000 de locuitori.

„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerinţele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 și 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO.

Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptată de Parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări.

Citește și: Certificate de vaccinare false, vândute cu 100 de euro pe Telegram. Lucian Bode: „Infractorii şi infracţionalitatea evoluează foarte mult
Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern, care este act administrativ al admistrației centrale, și nici prin Ordin de ministru.

Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricţii sau condiționalități”, a declarat Asztalos Csaba, preşedintele CNCD, citat de B1.ro.

Citește și: Raed Arafat, anunţ despre certificatele verzi. Când ar trebui să prezinte românii paşapoartele: Este o măsură pentru a limita impactul economic!