Certificate de vaccinare false, vândute cu 100 de euro pe Telegram. Lucian Bode: „Infractorii şi infracţionalitatea evoluează foarte mult”

Un jurnalist a descoperit că pe Telegram se vând certificate de vaccinare false cu 100 de euro. Lucian Bode a declarat că angajaţii Ministerului Afacerilor Interne lucrează pentru a identifica o astfel de persoană.

30 aug. 2021, 12:49
Certificate de vaccinare false, vândute cu 100 de euro pe Telegram. Lucian Bode: „Infractorii şi infracţionalitatea evoluează foarte mult”

Certificate de vaccinare false, vândute cu 100 de euro pe Telegram. Descoperirea a fost făcută de un jurnalist Digi 24. Ministrul Lucian Bode a declarat că angajaţii MAI lucrează pentru a identifica o persoană care a vrut să vândă certificatul fals prin intermediul reţelelor de socializare.

Certificate de vaccinare false, vândute cu 100 de euro pe Telegram. Lucian Bode: Nu am mai avut astfel de situaţii. Este o anchetă în curs

Citeşte şi Ce simptome au copiii infectaţi cu COVID. Carmen Dorobăţ, semnal de alarmă

“Suntem atenţi la aceste noi infracţiuni care apar pe plaja infracţională din România, nu am mai avut astfel de situaţii, acolo este o anchetă în curs. Cu siguranţă specialişti noştri lucrează ca în cel mai scurt timp să-l identificăm pe cel care a încercat şi nu a reuşit din fericire să vândă acel certificat de vaccinare fals. Infractorii şi infracţionalitatea evoluează foarte mult, în pandemie am văzut cu ce ne-am confruntat, cu siguranţă vor mai apărea astfel de situaţii, dar ori de câte ori sunt astfel de semnale, intervenim prompt, avem în lucru şi alte activităţi despre care vom vorbi atunci când vom avea primele rezultate. Cunosc situaţia şi mi-am propus împreună cu structurile MAI să o soluţionăm cât mai repede posibil, să-l identificăm pe autor”, a declarat ministrul Bode.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, atrage atenţia posibililor pacienţi care sunt persoane nevaccinate să nu recurgă la astfel de soluţii.

“În condiţia în care noi avem anumite reguli de sănătate publică, de exemplu, în birou dacă toată lumea e vaccinată până la zece persoane se poate sta fără mască, sunt anumite zone în care poţi să accesezi şi să spui ”Sunt vaccinat” plus inducerea în eroare a medicului, dacă te îmbolnăveşti medicul poate altfel abordează o persoană care ştie că e vaccinată decât o persoană care ştie de la început că nu este vaccinată. Deci este periculos şi pentru ceilalţi, şi pentru persoanele care folosesc astfel de metode. Trebuie soluţionate cât mai repede şi atragem atenţia pacienţilor sau posibililor pacienţi persoane nevaccinate să nu recurgă la astfel de situaţii. E mai uşor să spună că nu sunt vaccinat şi asta este, iar acolo unde trebuie, să se testeze”, a transmis Arafat.

Citeşte şi Cât de eficient este, de fapt, vaccinul Pfizer. Anunţ de ultimă oră pentru vaccinaţi

Reamintim că un jurnalist Digi24 a descoperit, în reţeaua Telegram, un grup cu peste 600 de membri în care se face trafic cu documente care atestă în fals vaccinarea. Traficanţii au dat jurnaliştilor documente care să treacă de filtrele autorităţilor, atât în ţară, cât şi la frontiere. Certificatul, vândut cu 100 de euro, apare ca înregistrat într-un centru de vaccinare din Capitală, respectiv şa Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, iar serul fictiv administrat este Johnson&Johnson.

Poliţia a deschis dosar penal în urma investigaţiei. Reprezentanţii spitalului au negat existenţa unui centru de vaccinare în incinta unităţii sanitare.