Protest la Ministerul Justiţiei. Poliţiști din penitenciare s-au legat în lanţuri

Agenții și ofițerii din penitenciare au ieșit să își strige nemulțumirile în faţa Ministerului Justiţiei. Aceștia avertizează că vor lua măsuri drastice dacă autoritățile nu vor discuta cu ei.

22 feb. 2021, 13:22
Protest la Ministerul Justiţiei. Poliţiști din penitenciare s-au legat în lanţuri

Protest la Ministerul Justiției. Polițiștii din penitenciare au ieșit în stradă şi-şi strige nemulţumirile. Unii dintre el s-au legat cu lanţuri. Angajaţii din penitenciare cer să li se plătească orele suplimentare și spun că nu sunt de acord cu măsurile de austeritate.

Revendicările organizațiilor sindicale din Poliția Penitenciară:
1. Asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, in cursul anului 2021, a unui nr. suplimentar de 2000 posturi fata de situația din luna ianuarie 2020.
2. Efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasapentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor.
3. Respectarea Legii nr 153/2017, respectiv a prevederilor referitoare la aplicarea (etapizata) a actului normativ, pentru anul 2021.
4. Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți in rezerva, cel puțin cu valoarea inflației.
5. Acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe aceasta linie.
6. Punerea in aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 privind plata corectă a salariului si respectiv nr 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare.
7. Plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum si a modificărilor legislative intervenite.
8. Îmbunătățirea condițiilor de munca și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite in Acordul colectiv la nivelul grupului de unități (alocarea bugetului necesar).

„Atât ne dorim. Respectarea legii. Noi am venit aici şi cerem respectarea legii. Nimic mai mult. Aşa cum a fost votat în 2016. Daca legea nu e aplicată, care este rolul Parlamentului?”, spune unul dintre protestatari.

Protest la Ministerul Justiţiei. Poliţiști din penitenciare s-au legat în lanţuri

Nu este singurul protest extrem de la Ministerul Justiţiei. În weekend mai mulţi oameni au organizat o manifestație la Ministerul Justiţiei, revoltați de hotărârea Guvernului de a desființa Secția Specială. Protestatarii au venit cu tort și colivă pentru ministrul Justiției. Oamenii s-au adunat după o mobilizare pe reţelele de socializare.

„Practic duminica a fost ziua mea onomastica şi am facut acest tort pentru Stelain Ion ca sa iubeasca si dansul SIIJ, sa aiba o relatie armonioasă cu aceasta institutie”, a declarat una dintre protestare, care a povestit că i-a adus şi colivă.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale. Anunțul a fost făcut de premierul României după ședința de Guvern.

Citeşte şi: Protest la Ministerul Justiţiei faţă de desfiinţarea Secţiei Speciale. Diana Şoşoacă, reacţie furibundă: „Este inadmisibil! DNA doarme, DIICOT doarme. SIIJ nu doarme”