Protest la Ministerul Muncii. FSLI: Vasilescu promite soluţii pentru trei dintre problemele ridicate. Grila de salarizare rămâne

Profesorii au ieşit miercuri în stradă din cauza tăierilor masive de salarii. Mii de angajaţi din Educaţie sunt afectaţi de prevederile Codului Fiscal, prin care a fost stabilită noua formulă de calcul a salariului acordat în timpul concediului medical. Astfel, potrivit calculelor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, angajații din educație pierd aproximativ 20% din venit. Mai mult, ei cer şi renegocierea Legii cadru privind salarizarea bugetarilor, despre care spun că a creat discriminări.
Romania TV
21 feb. 2018, 11:47
Protest la Ministerul Muncii. FSLI: Vasilescu promite soluţii pentru trei dintre problemele ridicate. Grila de salarizare rămâne

Sindicaliştii din învăţământ susţin că au primit promisiuni de la ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pentru rezolvarea a trei dintre problemele ridicate, dar nu şi în cazul grilei de salarizare, cea de-a patra solicitare a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) .

„Doamna ministru a acceptat ca trei din cele patru probleme ridicate să fie discutate. Este vorba de reîncadrare şi s-a angajat că va lua legătura cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Finanţelor să găsim o soluţie ca să poată regla toate salariile care acum prezintă anomalii, sunt salarii diferite. De asemenea, s-a angajat că va încerca să găsească o soluţie pentru regulamentul privind sporurile. Aceasta este o altă nemulţumire, iar atunci când se va discuta de Legea pensiilor o să se găsească o formulă astfel încât să apară un factor de corecţie cât mai mic, astfel încât profesorii cu probleme de sănătate care vor să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei standard să nu fie penalizaţi aşa cum se întâmplă în prezent. Legat de grila salarizării, s-a spus că în acest moment nu există nicio variantă de a rediscuta grila pentru că sunt corelate domeniile ocupaţionale şi acest lucru nu mai poate fi discutat în acest moment”, a declarat, miercuri, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Acesta a subliniat că sindicatul nu abandonează ideea şi că va insista pentru o poziţionare mai bună a profesorilor în grila de salarizare prin creşterea coeficienţilor.

„Impactul la regulamentul pentru sporuri este nesemnificativ. Puţini sunt cei din sistem. Este o lege care spune că maximum pentru sporuri este de 30%. Noi acum, conform legilor pe care le avem, mai mult de 20% nu avem ca şi sporuri în sistemul de învăţământ. Deci nu se pune problema unui impact financiar mare. Este sustenabil ceea ce propunem”, a afirmat Simion Hăncescu.

Liderul FSLI a subliniat că este nevoie de majorări în sistemul de învăţământ, deoarece profesorii au salarii mici şi „vrem ca un dascăl să trăiască decent”.

„Doamna ministru a cerut să avem puţină răbdare, pentru că ceea ce este astăzi cu acele salarii din administraţia locală va fi pentru o perioadă foarte scurtă. Deja primesc solicitări din teritoriu, din partea consiliilor locale, că nu se încadrează cu banii ca să dea în continuare aceste salarii mărite, iar acestea vor fi diminuate, dacă ne referim la femei de serviciu sau şoferi sau alţi angajaţi din consiliile locale sau judeţene care au acum salarii mari. Dar aceasta nu ne încălzeşte. Noi am spus-o clar că nu ne interesează că au aceşti oameni salarii mari, problema e că în învăţământ sunt mici. Şi noi vrem ca un dascăl să trăiască decent, nu vrem altceva, nu cerem mila nimănui”, a menţionat Hăncescu.

Potrivit sursei citate, organizaţia sindicală va lua o decizie miercuri dacă vor mai avea loc protestele anunţate joi, 22 februarie.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a pichetat Ministerul Muncii miercuri, între orele 13:00 – 15:00, organizaţia cerând modificarea mai multor acte normative, printre care Legea salarizării şi Legea pensiilor, conform unui comunicat al FSLI.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, că în şedinţa de Guvern de joi va fi adoptată o nouă ordonanţă de urgenţă care să rezolve problemele legate de concediile medicale, inclusiv cele maternale.

”Mâine e joi. Actul normativ, mâine”, a spus Teodorovici, întrebat dacă se va adopta în şedinţa de joi o ordonanţă în acest sens.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată o nouă ordonanţă, de această dată care să corecteze „defecţiunile” din legea salarizării legate de indemnizaţiile pentru mame şi concediile medicale. Dăncilă a spus că principalele elemente ale legii salarizării au fost îndeplinite.

Zeci de persoane au participat, duminică, la un protest în faţa Guvernului, nemulţumite de scăderea indemnizaţiilor de concediu medical, inclusiv prenatal. Oamenii au arătat cartonaşe roşii guvernanţilor. Protestul a debutat la prânz, iar mobilizarea s-a făcut pe reţelele de socializare.

Persoanele aflate în concediu maternal ar putea să plătească în prezent contribuţii mai mari din cauza ultimelor modificări legislative, dar instituţiile implicate discută şi vor găsi o soluţie pentru aceste cazuri, declara în 13 februarie şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după discuţiile din Comisia de buget finanţe din Senat.

Ministrul a dat asigurări că vor fi luate măsuri astfel încât nimeni să nu piardă în urma aplicării modificărilor legislative prin plata contribuţiilor sociale.

”Important este ca oamenii să nu piardă. Asta este cel mai important. Noi,ca principiu, de la asta plecăm. După care, va fi decisă forma de act normativ care trebuie adoptată în acest sens”, a spus ministrul.

Indemnizaţiile au fost reduse întrucât s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, în decembrie 2017, contribuţia CAS era plafonată la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). În decembrie, salariul mediu brut pe ţară  era de 3.131 de lei.

Însă, în ianuarie, 2018, a crescut atât salariul mediu brut pe ţară (la 4.162 de lei), cât si procentul care se aplică, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe ţară).

După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primită de fiecare.

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se pensionează la 53 de ani, în plin scandal legat de pensiile speciale
Capital.ro
Obligație de înmatriculare în România. Legea de care mulți nu știu. Se depune dosar la Primărie, nu la Poliție
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Revolut implementează noi reguli. Clienții riscă să rămână fără conturi
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Reguli noi din 2025 pentru șoferii cu permis auto categoria B. Trebuie să aștepți până la 21 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor