REVOLTĂ la Penitenciarul Iaşi. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu după ce deţinuţii au dat foc unei celule UPDATE

Deţinuţii din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au protestat, luni seară, în număr foarte mare, astfel încât conducerea unităţii de detenţie a fost nevoită să cheme de acasă personal suplimentar, pentru a aplana situaţia. Marţi dimineaţă, o parte dintre deţinuţii aflați în curtea de plimbare au reluat protestele, exprimându-și verbal  nemulțumiri legate de condițiile de detenție și conducerea unității.

11 iul. 2016, 19:53
REVOLTĂ la Penitenciarul Iaşi. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu după ce deţinuţii au dat foc unei celule UPDATE

UPDATE. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă cu privire la recentele incidente de la Penitenciarul Iași, unde mai mulți deținuți au incediat, marţi dimineață, o celulă și au urcat pe acoperiș pentru a protesta față de condițiile de detenție.

Ancheta este realizată de către reprezentanții Domeniului pentru prevenirea torturii-Centrul Zonal Bacău și ai Biroului Teritorial Iași al Avocatului Poporului.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, face un apel la deținuții aflați în Penitenciarul Iași să înceteze protestele și să poarte un dialog normal și legal cu reprezentanții autorităților.

UPDATE. Marţi dimineaţă, deţinuţii de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au incendiat o celulă, iar angajații au intervenit imediat pentru evacuarea deținuților cazați la camera respectivă, fără a fi necesară evacuarea întregii secții, potrivit unui comunicat emis de instituţie.

Pentru prevenirea unor eventuale evenimente negative și pentru restabilirea ordinii, personalul aflat în serviciu a acționat și va interveni gradual, în funcţie de comportamentul manifestat de deţinuţi,  cu respectarea tuturor prevederilor legale. Totodată, a fost alarmat întregul personal, iar la acest moment se continuă discuțiile cu deținuții„, potrivit aceluiaşi document.

Cei de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au solicitat sprijinul structurilor aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne din județul Iași.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Detinutii au inceput sa tipe, luni seara, la angajatii penitenciarului Iasi, dupa care au amenintat ca vor reusi sa evadeze in cazul in care situatia lor nu se rezolva. De asemenea, mai multi detinuti au amenintat ca isi dau foc, potrivit bzi.ro.

Mai multi angajati ai penitenciarului au fost chemati de acasa pentru a aplana situatia.

Detinutii sunt nemultumiti de conditiile de detentie si de faptul ca de fiecare data sunt tratati cu dispret de directorul unitatii, comisarul sef Marius Vulpe.

Detinutii au scandat: „Vrem dreptate, criminalule!„, „Sa vina televiziunea!„, „Sunteti platiti din banii familiei mele„, „Ne omoara cu bataia„, „Jos comunistii„, „Ne bat cu mascatii sa nu vedem cine ne bate. Suntem ca intr-un lagar de exterminare. Directorul Marius Vulpe este ca Visinescu, ne tortureaza, este un criminal. Ne obliga sa cumparam toate produsele de la magazinele lui din penitenciar. Cand vine domnul Bejan la Iasi se face masa festiva. Nu face nimeni ancheta de unde face domnul director vila si de unde are bani de concedii scumpe„, „Au intrat mascatii peste noi. Ne omoara„, „Vrem corpul de control al ministerului Justitiei sa vina la Iasi sa vada ce face directorul Vulpe„, „Conditii mai bune atata vrem daca tot suntem pedepsiti„, „La ordinul domnului director suntem batuti. Suntem pedepsiti, dar trebuie sa fim tratati ca niste oameni, nu ca animalele„.

Luni, in jurul orei 19.00, la Penitenciarul Iasi mai multi detinuti si-au manifestat verbal nemultumirea fata de conditiile de detentie si posibile acte de clementa ce ar putea fi adoptate. Pentru prevenirea unor eventuale evenimente negative, a fost alarmat personalul unitatii. Precizam ca s-au purtat negocieri cu detinutii, nu au fost exercitate acte de violenta impotriva acestora. In functie de comportamentul manifestat de detinuti, administratia penitenciarului va actiona gradual, pentru restabilirea ordinii. In urma negocierilor purtate de catre personalul unitatii, detinutii au renuntat la manifestarile de protest si s-a reluat programul de lucru in conditii normale„, se arata intr-un comunicat de presa al Penitenciarului Iaşi.

Citeşte şi ALERTĂ maximă în penitenciarele din România. Deţinuţii ar pune la cale proteste