Proteste VIOLENTE în Piaţa Victoriei şi în alte oraşe din ţară, după modificările adoptate la Codul Penal GALERIE FOTO

Peste 2000 de persoane au protestat, miercuri, în Piaţa Victoriei, fiind nemulţumiţi de adoptarea în Parlament a modificărilor Codului Penal. Mitingul a degenerat, fiind înregistrate violenţe între jandarmi şi protestatari. Alte mii de persoane au protestat, miercuri, în mai multe oraşe din ţară, scandând lozinci împotriva PSD, a ALDE, a UDMR şi cerând demisia lui Liviu Dragnea. Oamenii s-au strâns în pieţele centrale, în faţa prefecturilor sau au mărşăluit pe străzi, purtând cu ei steaguri, vuvizele, fluiere şi portavoci. La Cluj-Napoca, protestatarii au strigat ”Jos, Dragnea, jos, eşti un ticălos” şi ”UDMR, sluga PSD”.

RomaniaTV.net
04 iul. 2018, 13:03

UPDATE: Patru manifestanţi din Piaţa Victoriei au fost duşi la Poliţie după ce au forţat dispozitivul de jandarmi şi au aruncat cu diverse obiecte către ei, au transmis miercuri seară reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti. Instituţia precizează că doi jandarmi au făst răniţi în urma incidentelor.

„Ca urmare a incidentelor înregistrate în Piaţa Victoriei, când un grup de protestatari a forţat dispozitivul de jandarmi, şi au aruncat cu diverse obiecte către ei, patru persoane au fost conduse la secţia de poliţie în vederea identificării acestora şi luării măsurilor legale. De asemenea, doi jandarmi au fost răniţi în urma incidentelor provocate având nevoie de îngrijiri medicale. Nu tolerăm acte sau gesturi care pun in pericol siguranţa cetăţenilor ;i vom acţiona de fiecare dată pentru combaterea lor”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Instituţia susţine că jandarmii au acţionat cu bună credinţă „pentru evitarea creării unei stări de pericol şi pentru a opri acţiunile violente care puteau pune în pericol viaţa şi integritatea corporală sau sănătatea persoanelor”.

În legătură cu cei doi jandarmi răniţi se vor face acte de constatare pentru infracţiunea de ultraj şi vor fi înaintate Parchetului competent, urmând să aibă loc verificări pentru identificarea autorilor, adaugă Jandarmeria.

 


UPDATE: Câteva sute de persoane au protestat, miercuri, în mai multe oraşe din ţară, scandând lozinci împotriva PSD, a ALDE, a UDMR şi cerând demisia lui Liviu Dragnea. Oamenii s-au strâns în pieţele centrale, în faţa prefecturilor sau au mărşăluit pe străzi, purtând cu ei steaguri, vuvizele, fluiere şi portavoci. La Cluj-Napoca, protestatarii au strigat ”Jos, Dragnea, jos, eşti un ticălos” şi ”UDMR, sluga PSD”.

Protestele au fost organizate pe reţelele de socializare. Protestatarii şi-au dat întâlnire în pieţele centrale, în faţa prefecturilor şi au mărşăluit pe străzi. 

La Cluj-Napoca, manifestanţii s-au strâns în Piaţa Unirii şi au scandat ”PSD, ciuma roşie”, ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, dar şi ”Denisia”. 

Ulterior, participanţii la protest au pornit în marş pe străzile oraşului şi au strigat ”Jos, Dragnea, jos, eşti un ticălos”, ”România, trezeşte-te”, ”Dragnea şi ai lui, trădătorii neamului”, ”UDMR, sluga PSD”. 

Şi la SIbiu, câteva zeci de persoane au protestat peste drum de sediul PSD SIbiu, în ceea ce protestatarii din comunitatea ”Vă vedem” numesc ”Zona liberă de corupţie”. 

Oamenii au discutat despre ce înseamnă modificările aduse Codului Penal. 

”Astăzi în Parlament statul de drept a primit o nouă lovitură grea: majoritatea PSD-ALDE a votat în camera decizională, modificările la Codul Penal criticate de toate societatea românească şi partenerii internaţionali ai ţării. Parlamentul a dovedit că este o instituţie capturată de interesele unui grup de infractori. Cât de grave sunt aceste modificări? Cum ne vor afecta viaţa? Sunt ele reversibile? Care va fi parcursul lor şi ce şanse avem să le oprim?”, au transmis organizatorii. 

Câteva zeci de persoane au protestat şi la Iaşi.

De asemenea, s-a ieşit în stradă şi în alte oraşe, printre care Arad, Braşov, Galaţi şi Timişoara. 

Şi pentru ziua de joi sunt programate proteste în mai multe oraşe, acestea fiind intitulate ”Insubordonare civică”. 

UPDATE: Peste 200 de persoane, în mare parte tineri, dar şi mămici cu bebeluşi în braţe, au protestat miercuri seară, blocând pe rând mai multe treceri de pietoni nesemaforizate din zona sensurilor giratorii din municipiul reşedinţă.

Prima trecere de pietoni blocată de aproximativ 20 de persoane, care au trecut în repetate rânduri de pe o parte pe alta a străzii, a fost cea din faţa Teatrului ”Sică Alexandrescu”, în jurul orei 18,00, când traficul este foarte intens. Pentru aproape o jumătate de oră centrul oraşului a fost blocat.

Treptat, numărul protestatarilor a crescut la 200 şi aceştia au început să blocheze alte treceri de pietoni, din zonele Ceasul Rău, Onix, Făget, bulevardul Victoriei, artere foarte circulate în intervalul orar 16,00-19,00, perturbând totodată şi circulaţia mijloacelor de transport în comun.

UPDATE: Jandarmii au fost atacați cu pietre și diferite obiecte, s-a încearcat pătrunderea în Guvern, dar spiritele s-au liniştit.

UPDATE: Forțele de ordine au intervenit în forță, după ce mai mulți protestatari au forțat cordonul jandarmilor. Oamenii legii încearcă să negocieze cu cei care au făcut scandal în fața Guvernului.  Jandarmeria transmite mesaje pentru ca oamenii să protesteze pașnic. Aproape 2.000 de persoane protestează în fața Guvernului. Piața Victoriei este blocată complet la această oră.

UPDATE: Traficul a fost restricţionat, după ce manifestanţii au ocupat o parte a carosabilului. Şi în mai multe oraşe din ţară se protestează, oamenii având fluiere, steaguri şi vuvuzele.

UPDATE: Câteva sute de persoane s-au strâns, miercuri, în Piaţa Victoriei şi protestează faţă de adoptarea Codului Penal.

Oamenii au steaguri, fluiere şi vuvuzele şi cer şi altora să iasă în stradă, la ora 20.00, cu maşini, motociclete şi alte vehicule.

„Ieşiţi din casă că intraţi în sclavie”, spun protestatarii. Aceştia scandează „PSD, ciuma roşie”, „Demisia”, „Nu cedăm” şi „Corupţiua ucide”.

UPDATE: Mici incidente după ce protestatarii au încercat să ocupe o arteră.

„Hai în stradă! Hai să spunem Președintelui să nu își abandoneze rolul constituțional. Hai să spunem partidelor de opoziție să nu renunțe la luptă. Hai să spunem Curții Constituționale să își respecte menirea. Hai să spunem aliaților noștri din UE și NATO să continue să ne ajute. Hai să spunem magistraților că nu sunt singuri. Putem spune asta prin prezența noastră, putem contribui la stoparea acestor modificări odioase aduse codurilor penale. Depinde și de noi.

167 de slugi ai câtorva infractori au decis astăzi ca România să devină un cuib de hoți și de mafioți, o țară în care oamenii mor din cauza corupției, în care cetățenii sunt furați și umiliți prin abuzul de putere al politicienilor. Totuși, încă nu s-a terminat. La peste 1 an și jumătate de la începutul ofensivei împotriva justiției nimic nu s-a schimbat încă în legislația penală. La mai bine de 6 luni de la adoptarea legilor justiției, acestea nu au intrat în vigoare și au fost îmbunătățite substanțial față de forma inițială. Între timp, Dragnea a fost condamnat în primă instanță, iar sistemul de justiție a arătat că nu a renunțat la independență. Hai să cerem instituțiilor independente ale statului să nu renunțe, hai să le spunem că suntem alături de ei, că nu sunt singuri”, este mesajul postat pe contul comunității Corupția Ucide.

Vă reamintim că modificările la Codul penal au fost adoptate miercuri de Camera Deputaţilor, cu 167 de voturi „pentru”, în condiţiile în care erau necesare 165. Legea de modificare a Codului Penal va fi spusă controlului de constituţionalitate şi apoi va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

La scurt timp, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că va contesta la Curtea Constituţională modificările la Codul penal şi pe cele la Codul de procedură penală. Preşedintele a mai spus că „ceea ce se întâmplă în aceste zile este dictatura majorităţii şi e profund dăunătoare democraţiei”. 

Klaus Iohannis a declarat că este „inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare” şi că „ceea ce se întâmplă în aceste zile este dictatura majorităţii”.

„Azi s-a votat Codul penal. O modificare sau mai multe modificări la codul penal şi doresc să comentez pe scurt acest eveniment revoltător. Este pur şi simplu inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare şi cum se acţionează în ziua de azi în Parlament. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numeşte dictatura majorităţii şi este profund dăunătoare democraţiei. Avem o sumedenie de politicieni în România care clamează că noi trebuie să dăm mai multă atenţie Parlamentului. Pentru asta, în primul rând Parlamentul trebuie să-şi dea atenţia cuvenită. PSD-ul a trecut în timp record Codul penal prin Parlament, cu un simulacru de dezbatere în Camera Deputaţilor şi acest lucru este profund dăunător. PSD a reuşit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare, a reuşit în scurt timp să transforme dezbaterile din Parlament într-o dezbatere lipsită de transparenţă, cu un rezultat previzibil, se trece cu tăvălugul peste argumentaţia opoziţiei”, a avertizat Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai anunţat că va contesta la Curtea Constituţională modificările la Codul penal şi pe cele la Codul de procedură penală.

„Despre conţinutul Codului penal modificat voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi contesta la Curtea Constituţională acest act normativ. Este bine de ştiut că şi Codul de procedură penală la care m-am referit acum câteva zile este în pregătire pentru a fi contestat la CCR. Modificările care s-au făcut în bună măsură sunt fie inutile, fie chiar toxice sau dăunătoare şi am de gând să folosesc toate instrumentele constituţionale pentru a contesta cele două acte normative”, a precizat preşedintele.