Protest violent în Argeş. Salariaţii Arpechim s-au îmbrâncit cu jandarmii

Salariaţii Arpechim au forţat cordonul de jandarmi, încercând să ajungă la Prefectură. Muncitorii lucrează în divizia care aparţine Combinatului Oltchim şi nu au mai primit salariile de câteva luni de zile.

RomaniaTV.net
10 apr. 2013, 08:51
Protest violent în Argeş. Salariaţii Arpechim s-au îmbrâncit cu jandarmii

Câteva sute de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu de la Piteşti, care aparţine Oltchim, au pornit în marş, miercuri, către centrul municipiului, cu intenţia de a discuta cu prefectul judeţului Argeş. Participanţii la protest s-au strâns în zona porţii de acces în unitate şi au plecat în coloană către sediul Instituţiei Prefectului.

La un moment dat, pe parcursul acţiunii, mai mulţi muncitori s-au îmbrâncit cu jandarmii.

„Ne-au oprit, au făcut baraje umane în faţa noastră, ne-au blocat. Au fost îmbrânceli pe drumul care face legătura între platformă şi oraş. Noi încercăm să ajungem la Prefectura Argeş, ne cerem salariile restante şi cerem să ni se spună ce se va întâmpla cu noi”, a declarat un protestatar, citat de Mediafax.

Ulterior, liderul Sindicatului „Unirea”, Marian Dumitru, a negociat cu conducerea Jandarmeriei pentru a li se permite angajaţilor să îşi continue deplasarea.

„Este o manifestare de protest a angajaţilor de la Arpechim pe fondul nemulţumirilor salariale. Iniţial necunoscând intenţia dumnealor şi având în vedere protestul precedent prin care au blocat DN 65 B în data de 27.03, ne-am luat măsuri pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, formând un dispozitiv. Ulterior formării acestui cordon am discutat cu liderii sindicali care şi-au exprimat clar intenţia de a discuta cu liderii judeţului Argeş şi de a merge la Prefectura Argeş pentru a discuta cu dumnealor. În urma negocierilor avem în derulare misiunea fără incidente. Asigurăm protecţia protestatarilor şi a participanţilor la trafic pe traseul Arpechim-Prefectura Argeş”, a declarat, la România TV, Liviu Sâia, reprezentant al Jandarmeriei Argeş.

Tot miercuri dimineaţă, 300 de angajaţi ai Oltchim au blocat una dintre intrările în combinat şi DN 64 Râmnicu Valcea – Slatina. Angajaţii sunt revoltaţi, că după nici după trei săptămâni de protest, nu au primit un răspuns la revendicările lor privind plata salariilor restante.

„Protestul nostru a fost paşnic timp de 11 zile, dar după eşecul de marţi de la Bucureşti, când domnul prim-ministru Victor Ponta nu a vrut să dialogheze cu cei 1.000 de oameni, după ce administratorii judiciari ai companiei nu sunt în stare să vină în faţa oamenilor cu o strategie clară de repornire a combinatului, după ce de aproape patru luni oamenii nu au văzut salariile, nu mai ştim ce putem face’, a declarat liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, citat de Agerpres.

Protestatarii mai cer, în varianta în care se vor face concedieri colective, să se acorde între 3, 6, 12 şi 18 salarii compensatorii funcţie de gradul de vechime în combinat.

„Un salariat care are vechimea maximă în combinat ar putea primi 18 salarii medii nete pentru ca, în varianta în care rămâne pe drumuri, să se poată gândi la o afacere sau să nu suporte şocul disponibilizării atât de dur. Salariul mediu net în combinat este în jur de 3.000 de lei”, a spus Mihai Diculoiu.

Salariaţii de la Oltchim se află pentru a treia săptămână în stradă solicitând plata salariilor pe ultimele patru luni şi găsirea unor soluţii de repornire a combinatului la o capacitate de 65%.