Protestatarii arestați din Kazahstan susţin că au fost controlaţi energetic. „Ni s-au dat nişte băuturi şi nu ne-am mai putut controla”

Cei reținuți pentru că au participat la revoltele din Shymkent, Kazahstan, au spus că li s-au dat băuturi energizante, din cauza cărora „și-au pierdut controlul”.

07 ian. 2022, 16:26
Protestatarii arestați din Kazahstan susţin că au fost controlaţi energetic. „Ni s-au dat nişte băuturi şi nu ne-am mai putut controla”

De asemenea, potrivit celor arestaţi, participarea la revoltele din Kazahstan a fost plătită. „Protestatarii au spus că li s-au dat băuturi energizante, din cauza cărora şi-au pierdut controlul„, scrie agenţia TASS, pe canalul său de Telegram, citându-l pe prim-adjunctul șefului administrației orașului, Shyngys Mukan. În total, peste 60 de persoane au fost rănite în timpul revoltelor de la Shymkent. Printre victime se numără militari, polițiști și civili.

Potrivit canalului Khabar TV, participanții la revolte au primit arme și bani. Un vehicul din care s-au înmânat arme a fost surprins de camerele stradale de supraveghere.

Citeşte şi Angajaţii Terapia Cluj din Kazahstan, blocaţi din cauza protestelor antiguvernamentale: „Suntem foarte îngrijoraţi, nu mai ştim nimic de ei!”

Revoltele din Kazahstan au început pe data de 2 ianuarie, iar în momentul de faţă în țară a fost decretată starea de urgență. Fostul președinte Nursultan Nazarabayev a fost demis din funcția de șef al Consiliului de Securitate. Trupele țărilor CSTO au fost trimise în Kazahstan la cererea actualului președinte al republicii, Kasym-Zhomart Tokaev.

Citeşte şi Un deputat rus, aflat în Kazahstan, vorbeşte despre adevăratul motiv al violenţelor. „Ideea Marelui Turan, sub conducerea Ankarei, îi poate entuziasma pe unii”

De asemenea, guvernul chinez şi-a exprimat vineri sprijinul pentru intervenţia militară condusă de Rusia în Kazahstan, menită să pună capăt protestelor antiguvernamentale care au zguduit timp de mai multe zile această ţară din Asia Centrală, bogată în petrol.