Protestatarii faţă de proiectul Roşia Montană au ocupat, din nou, Piaţa Universităţii

Mii de protestatari faţă de exploatarea de la Roşia Montană au ocupat duminica Piaţa Universităţii, după un marş de patru ore pe strazile Capitalei, în cea de-a 22-a zi de proteste faţă de proiectul minier.

22 sept. 2013, 15:42
Protestatarii faţă de proiectul Roşia Montană au ocupat, din nou, Piaţa Universităţii

Protestatarii, strânşi la Universitate, au pornit în marş, după ora 19.00, ocupând pe rând Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Şoseaua Iancului, Şoseaua Pantelimon şi Bulevardul Ferdinand, după care s-au întors la Universitate. De la câteva sute, la începutul protestului, numărul lor a ajuns pe traseu la aproximativ 15.000.

În Piaţa Universităţii au ajuns, după ora 23.00, mii de oameni care au continuat protestul. În jurul troiţei eroilor Revoluţiei Române de la Universitate, unii au aprins candele. Protestatarii continuă să facă zgomot şi să se plimbe cu steagurile şi pancartele aduse.

Majoritatea protestatarilor sunt tineri, ca şi la manifestaţiile similare de până acum, printre ei regăsindu-se zeci de biciclişti. Mulţi părinţi cu copii în cărucior sau de mână au putut fi văzuţi de asemenea la protest.

În timpul marşului, manifestanţii au fluturat steaguri tricolore, au făcut zgomot cu tamburine şi peturi cu pietricele şi au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”. De asemenea, ei au împărţit trecătorilor pliante cu informaţii privind proiectul minier şi le-au explicat de ce protestează. Mai mulţi bucureşteni au salutat convoiul, de la ferestre, unde au atârnat tricolorul.

Proteste similare au avut loc, duminică seară, şi în alte oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Iaşi, Braşov, Constanţa, dar şi peste hotare. Şi în judeţul Alba, în trei oraşe, respectiv Alba Iulia, Aiud şi Câmpeni, câteva sute de oameni au protestat, duminică seară, cerând respingerea proiectului minier de la Roşia Montană.

Tot duminică, 33 de mineri de la Roşia Montană au coborât din nou în subteran, pentru aproximativ trei ore, cerând demararea proiectului minier, pentru care au mai manifestat câteva sute de persoane în localitate.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, duminică, la Roşia Montană, la ieşirea din galeria minieră Cătălina-Monuleşti, că cei care sunt împotriva proiectului trebuie să propună soluţii pentru locuri de muncă, el adăugând: „Nu poţi să fi numai aşa, Gică Contra”.

LANŢ UMAN în jurul Palatului Parlamentului împotriva proiectului Roşia Montană FOTO

Joi, o delegaţie parlamentară va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai protestatarilor din Piaţa Universităţii.

Citeşte şi Ce a blocat Antonescu: 4 miliarde de euro din proiectul Roşia Montană pentru sănătate, transport şi educaţie

Proteste împotriva proiectului Roşia Montană au loc, duminică, şi în Cluj-Napoca şi în Timişoara.