Protestatarul Cristian Dide, declarații-bombă după ce a fost eliberat din arest: Mă omorau psihic trei gânduri. Cele mai mari probleme sunt acasă!

Cristian Dide a fost eliberat din arestul Poliției, în contextul în care Curtea de Apel Iași a decis respingerea prelungirii măsurii arestului preventiv în cazul său.

27 dec. 2021, 12:06
Protestatarul Cristian Dide, declarații-bombă după ce a fost eliberat din arest:  Mă omorau psihic trei gânduri. Cele mai mari probleme sunt acasă!

Protestatarul Cristian Dide, declarații-bombă după ce a fost eliberat din arest. Acesta a fost plasat sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile și a venit cu mărturisiri surprinzătoare.

Protestatarul Cristian Dide, declarații-bombă după ce a fost eliberat din arest: Mă omorau psihic trei gânduri. Cele mai mari probleme sunt acasă!

„Pentru că va fi un text lung încep cu ceea ce trebuie reținut.

1. Cânepa nu este un drog
2. România este Stat al Uniunii Europene iar cetățenii ei au drepturi Europene.
3. Justiția Română și Poliția Română sunt în moarte clinică.
4. Inspecția Judiciară, CSM-ul și CCR-ul trebuie reformate din temelii.
5. Trebuie repornită discuția publică despre răspunderea magistraților.

(…)

Pentru început vreau să le mulțumesc celor care ne-au susținut și ajutat. Mesajele voastre, scrisorile voastre, postările și telefoanele ne-au făcut să înțelegem că nu suntem singuri în această situație. Mulți aveți impresia că mi-a fost greu acolo, a fost, la început, dar mi-am revenit destul de repede. Cele mai mari probleme sunt acasă, Evelina și părinții mei sunt foarte afectați. Evelina este foarte obosită și a slăbit foarte mult.

 

Trebuie să recunosc că în primele două săptămâni obosisem și eu, cu toate că știam că am o armată de oameni lângă mine, însă mă omorau psihic trei gânduri. Cel mai tare m-a afectat faptul că eram închis la Iași și Evelina trebuie să se trezească la ora 4 dimineață în fiecare marți ca să ma viziteze. Al doilea cel mai dureros gând a fost acela că realizam cât de greu i-a fost lu Alex Rădulescu în arest, gândidu-mă că de el a știut doar familia și prietenii că este acolo, la care adăugăm că era divorțat și mai avea și un copil. Nu în ultimul rând, timp de două sătămâni m-am gândit dacă mai merită să mă sacrific și să îi sacrific pe cei de lângă mine, pentru un Stat eșuat ca România”, și-a început astfel Dide mesajul publicat, luni dimineață, pe contul de Facebook.

„Nu puteam să mă obișnuiesc cu gândul că în România anului 2021 există o judecătoare care să emită 3 mandate de filaj și interceptare doar pe baza unui simplu denunț, și ăla la solicitarea mea, ignorând faptul că eu mă autodenunțasem de 3 ori anterior și așteptam să fiu citat pentru a fi audiat. Aceste lucruri m-am făcut să cedez psihic și să îmi doresc să plec de acolo, mai ales că la a doua vizită Evelina a venit tremurând la vorbitor. Tremura de frig că a așteptat peste o oră în ploaie înainte să intre și de emoție că nu mă credea că situația generală din arest era acceptabilă. În acea situație, am propus un acord de recunoaștere cu procurorul pentru a stabili o pedeasă cu suspendare și să mă scoată din arest. Semnarea acelui acord ar fi sistat toată strategia mea încă de la început. Oricum nici până la această oră nu a venit o propunerea de acord”, a precizat Dide.

„Gândiți-vă că singurul lucru care mi-a fost interzis prin controlul judiciar a fost să particip la adunări publice. Pot să părăsesc orașul, județul sau chiar țara fără să anunț pe nimeni, deci nu le este frică că am să fug din țară, dar nu am voie să particip la proteste. Serios? Chiar ne credeți așa proști? De ce ai interzice unui traficant de droguri să nu participe la un protest, penibil?”, a continuat acesta.

Dide a povestit că a fost mutat într-o camera mai mare cu alte patru persoane, „doi infractori și alți doi inculpați, furt, trafic distrugere și viol, unde era mult mai bine decât în camera în care eram doar doi. (…) Am început să îi învăț pe băieți Catan, jucam zilnic, socializam, scriam memorii procurorilor, făceam mișto de posibilul violator din cameră, și treceau zilele. După cum am spus și la început, afară a fost mai greu. A fost o experiență.

Demersul acesta nu este despre cânepă sau marijuana. Demersul este despre Statul de Drept, despre legi, justiție, anticorupție și bugetul de Stat. Unde să ascunzi mai bine niște banii negri care merg spre decidenții politici decât în spatele unei teme pe care nimeni nu o abordează pentru că este tabu, cum ar subiectul canabis? ”Nu este o prioritate canabisul”, ”suntem într-o pandemie”, ”suntem un popor sărac, nu avem nevoie de așa ceva”, asta auzi zilnic de la la decidenții politici pe televiziunile mainstream, în timp ce traficul real de droguri merge ca pe roate”, susține Dide.

„Vă mulțumesc încă o dată că mi-ați dat putere să nu plec din Statul ăsta eșuat, nu o să numesc pe nimeni dintre cei care m-ați ajutat pentru că sunteți mulți și nu vreau să omit pe cineva. Am înțeles că sunteți peste 5000 de cetățeni implicați. Cu toate acestea printre cei 5000 de cetățeni nu se numără nici unul dintre oamenii pe care ”i-am ajutat” să ajungă în Parlament. Este dezamăgitor să vezi cum oameni pe care i-ai ajutat în trecut, poate nu cu mult, cu ce ai putut, și care te cunosc și știu care sunt abilitățile tale, să nu ia atitudine pentru tine. Atunci când ajungi în Parlament singurul lucru la care te gândești este următorul mandat, chiar dacă declarativ ei spun că se gândesc la următoarele generații.

Închei prin a vă spune că îmi pare foarte rău că Alex Rădulescu nu a avut lângă el tot atâția cetățeni. Mă uit cu groază că după colectiv ne-am obișnuit cu morțile cauzate de Stat. Uităm repede și nu mai reacționăm. S-a uitat de cazul Caracal, de Bacău, dar în schimb avem monumentul polițistului erou pe calea victoriei, s-a uitat de cei ce ard lunar în spitale, în schimb aprobăm încadrarea în MAI a celor cu doar 10 clase, și multe alte morți pe care nu vreau să le mai indic.

Mai am multe de spus, dar mă opresc aici. Poate cu altă ocazie”, a declarat Dide.

Citește și: Cristian Dide a fost eliberat din arest înainte de Crăciun. Activistul, plasat sub control judiciar