Proteste de amploare în Polonia faţă de interzicerea avortului. Mii de oameni au ieşit în stradă, în plină pandemie VIDEO

Mii de oameni s-au adunat, vineri, în Varşovia, pentru a protesta faţă de legea prin care se interzice avortul. Decizia Curţii Constituţionale din Polonia, prin care sunt interzise avorturile, a declanşat un val de proteste, transmite Euronews.

RomaniaTV.net
30 oct. 2020, 18:28
Proteste de amploare în Polonia faţă de interzicerea avortului. Mii de oameni au ieşit în stradă, în plină pandemie VIDEO

Judecătorii Curţii Constituţionale poloneze au stabilit că avorturile realizate din cauza malformaţiilor congenitale, adică cele mai multe dintre întreruperile de sarcină efectuate legal în Polonia, au fost declarate neconstituţionale.

Astfel, legile care reglementează avortul în Polonia au devenit unele dintre cele mai stricte din Europa.

De mai multe zile au loc proteste de amploare în Polonia. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă, în pofida riscului de contaminare cu noul coronavirus (COVID-19), conform Euronews.

Procurorul general a anunţat că va deschide dosare penale organizatorilor protestelor deoarece provoacă un „pericol epidemiologic”. Aceştia riscă până la opt ani de închisoare.

Coronavirus în Polonia. Peste 20.000 de noi infectări într-o singură zi

Autorităţile sanitare din Polonia au raportat vineri aproape 22.000 de noi cazuri de infectări cu COVID-19.

Cu toate aceastea, mii de protestatari s-au adunat în Varşovia pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de decizia prin care Polonia interzice aproape în totalitate avortul.

Unul dintre organizatorii protestului a anunţat că, în ciuda pericolului reprezentat de infectarea cu noul coronavirus, oamenii nu au renunţat la proteste deoarece consideră că luptă pentru un drept fundamental.

„E vorba despre libertatea şi demnitarea oamenilor. Dreptul oamenilor de a protesta ar trebui să fie o lecţie pentru oricine care vrea să se impună într-un mod autoritar”, a afirmat Klementyna Suchanow, una dintre organizatoarele protestului.

Ministrul Educaţiei din Polonia a ameninţat că va opri finanţarea universităţilor care au încurajat protestele. Unele dintre instituţiile de învăţământ şi-au anulat miercuri cursurile din cauza grevei organizate la nivel naţional.

În schimb, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat joi că îi susţine pe manifestanţi deoarece consideră că femeile ar trebui să aibă dreptul să facă avort în anumite cazuri.

Polonia este preponderent o ţară conservatoare, unde bisericile catolice se aglomează în fiecare duminică.

Legea privind avorturile, adoptată în 1993, în urma negocierilor politicienilor şi liderii Bisericii Catolice, le permite femeilor să facă avort numai în cazul în care bebeluşul are anumite probleme grave de sănătate, sănătatea mamei este pusă în pericol şi în cazul unor abuzuri, precum violul sau incestul.

Polonia devine în totalitate „zonă roşie”. Noi restricţii la nivel naţional, adunările sunt limitate la maxim cinci persoane