Proteste în Belarus. Sute de manifestanţi au fost arestaţi, poliţia a folosit gaze lacrimogene

Noi proteste în Belarus, sute de oameni au fost arestați duminică la Minsk, după ce au manifestat împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.

16 nov. 2020, 10:06
Proteste în Belarus. Sute de manifestanţi au fost arestaţi, poliţia a folosit gaze lacrimogene

Cel puţin 388 persoane au fost reţinute, între care doi jurnalişti, în timpul acestei noi serii de proteste în Belarus, potrivit organizaţiei de apărare a drepturilor omului Viasna, preluată de tut.by.

Citeşte şi Tensiune maximă în Belarus. Un artist de 31 de ani a murit la o zi după ce a fost arestat

Lukaşenko a folosit gaz, grenade şi arme de foc împotriva protestatarilor. Numeroşi răniţi. Devastată”, este reacția de pe Twitter publicată de principala figură a opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, aflată în prezent în exil în Lituania.

Noile proteste vin după moartea unui demonstrant de 31 de ani, care ar fi fost bătut de forțele de ordine. Ministerul de Interne de la Minsk a negat orice implicare în moartea protestatarului. Uniunea Europeană a denunţat decesul acestuia şi a ameninţat să impună noi sancţiuni împotriva autorilor represiunii în această ţară. „Decesul pictorului Roman Bondarenko rezultatul scandalos şi ruşinos al acţiunilor autorităţilor belaruse. UE este pregătită să impună sancţiuni suplimentare„, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-un comunicat.

UE a instituit deja sancţiuni împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, a fiului său Viktor şi împotriva a 53 de membri ai anturajului lor, între care mai mulţi miniştri şi şefi ai forţelor de poliţie consideraţi responsabili pentru represiunea împotriva manifestanţilor care contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale din 9 august, calificat drept „trucat” de către Uniunea Europeană.

De la începutul protestelor, cel puţin patru persoane au murit, în mod oficial, la proteste sau după ce au fost arestate. Alte morţi suspecte prefigurează însă un bilanţ mai mare.

Mii de manifestanţi au fost arestaţi la marşuri uriaşe de protest, iar zeci dintre ei au fost torturaţi în timpul detenţiei.


loading...