Tensiune maximă în Belarus. Un artist de 31 de ani a murit la o zi după ce a fost arestat

Un artist de 31 de ani a murit la Minsk, la o zi după ce a fost arestat de poliţie în curtea unui imobil devenită un loc emblematic al opoziţiei faţă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Roman Bondarenko era pictor.

13 nov. 2020, 18:43
Tensiune maximă în Belarus. Un artist de 31 de ani a murit la o zi după ce a fost arestat

Roman Bondarenko, un artist de 31 de ani a murit joi – la o zi după ce a fost arestat miercuri – în urma unei altercaţii între locuitori şi persoane care dădeau jos panglici roşii şi albe – culorile opoziţiei – legate în această curte de imobil. Comitetul de anchetă belarus a anunţat într-un comunicat că, la momentul arestării sale, tânărul prezenta ”răni corporale”.

El a fost condus la un comisariat, iar după ce i s-a agravat situaţia, la un spital, care a confirmat, potrivit autorităţilor, ”o intoxicaţie cu alcool”. Roman Bondarenko a murit joi, după cum scrie tut.by.

Citeşte şi Războiul din Caucaz, armenii îşi dau foc caselor înainte de venirea azerilor. Imaginile disperării VIDEO

Medici, intervievaţi sub protecţia anonimatului de către site-ul independent amintit, au respins această concluzie, vineri. Ei susţin că victima nu avea urme de aclcool în sânge. Adus la spital în comă, tânărul prezenta grave leziuni cerebrale şi hematoame, potrivit medicilor, semne ale unei posibilă bătăi.

Un artist de 31 de ani a murit, a anunţat joi seara presa independentă, vestea provocând o puternică emoţie în Belarus, ţară zguduită de trei luni de o contestare istorică a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Zeci de flori şi de lumânări au fost depuse în curtea imobilului în care a avut loc incidentul, iar cea mai mare parte a conturilor opoziţiei pe mesageria Telegram, foarte folosită de către protestatari, şi-au schimbat fotografiile de profil în negru, în semn de doliu.

Svetlana Tihanovskaia, reprezentanta opoziţiei, a denunţat moartea unui „om nevinovat” şi a îndemnat la formarea unor lanţuri umane şi la respectarea unui moment de reculegere, vineri la prânz, în fiecare curte de imobil din ţară.

S-o facem pentru un bărbat care a fost ucis pentru că voia să trăiască într-o ţară liberă„, a îndemnat într-un comunicat Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. De la începutul contestării, cel puţin patru persoane au murit, în mod oficial, la proteste sau după ce au fost arestate. Alte morţi suspecte prefigurează însă un bilanţ mai mare.

Mii de manifestanţi au fost arestaţi la marşuri uriaşe de protest, iar zeci dintre ei au fost torturaţi în timpul detenţiei.