Proteste în Capitală și în marile orașe față de explozia prețurilor la carburanți. UPDATE: Protestatarii forţează intrarea în curtea Guvernului

Peste două mii de români au anunțat că vor ieşi astăzi în stradă și vor protesta în fața instituțiilor, dar și în benzinări faţă de explozia preţurilor la carburanţi.

30 iun. 2022, 20:28
Proteste în Capitală și în marile orașe față de explozia prețurilor la carburanți. UPDATE: Protestatarii forţează intrarea în curtea Guvernului

Protest carburanţi. Zeci de persoane s-au strâns deja în fața Parlamentului. Aproximativ 20 de protestatari conduşi de senatoarea Şoşoacă s-au delimitat de grupul de protestatari din alveolă şi au încercat să forţeze intrarea în curtea Guvernului. Jandarmii aflaţi în faţa Guvernului încearcă să menţină ordinea. Grupul de manifestanţi conduşi de senatoarea Şoşoacă şi-au manifestat dorinţa de a vorbi cu premierul Ciucă. Din grupul care încearcă să intre în Guvern mai fac parte jurnaliştii Luis Lazarus şi Adriana Bahmuţeanu, dar şi Ninel Peia.

Protest carburanţi. Un grup de manifestanţi a forţat intrarea în Guvern

Potrivit corespondentului România TV, cei 50-60 de manifestanţi din alveolă sunt paşnici, în timp ce grupul condus de senatoarea Şoşoacă se plimbă de câteva ore, iar în cele din urmă au înconjurat Guvernul.

Protestul vine chiar în ziua în care Executivul a adoptat ordonanța reducerii cu 50 de bani a prețului combustibilului. Măsura ar trebui să intre în vigoare la miezul nopții, dar, atenție, benzinarii nu sunt obligați să reducă prețul. Mai mult, autoritățile estimează că vor mai putea trece câteva zile până vom vedea prețuri mai mici la pompă.

Companiile care vor decide să aplice măsura vor putea să-și recupereze jumătate din reducere de la bugetul de stat. Ministerul Finanțelor a pregătit chiar și un „mecanism simplificat” pentru a deconta cei 25 de bani.

Citeste si Ministrul Economiei: Dacă reducerea de 50 de bani nu are impact urmează să venim cu o măsură care să ieftinească efectiv carburanţii

Benzinarii care vor face speculă riscă amenzi de până la 500 de mii de lei.

Măsura se va aplica în perioada 1 iulie – 30 septembrie.

Oamenii ameninţă că vor bloca benzinăriile și vor alimenta cu doar 50 de bani

Şoferii spun că măsura compensării de 50 de bani este o bătaie de joc, iar mulţi dintre ei au alimentat maşinile cu sume foarte mici pentru a împiedica benzinarii să facă profituri. Șoferii spun că vor continua protestele până când prețul carburanților va scădea semnificativ.

Citeste si Preţul carburanţilor ar putea creşte din nou. Compensarea de 50 de bani, anihilată de majorări

Cei mai mulţi români consideră acest ajutorul de 50 de bani ca fiind o bătaie de joc. 50 de bani este și motivul pentru care au venit și protestează şi astăzi la mai multe benzinării din Capitală.

Noi poporul nu am avut putere timp de 32 de ani, nu am avut dreptul să ne apărăm drepturile. Acum am venit ca orice cetăţean liber, sunt iubitor de Dumnezeu şi de oameni şi vreau binele poporului. Eu am lăsat maşina în parcare pentru că nu îmi mai permit să merg cu ea, prefer să dau 2 lei la transportul în comun. Cu oamenii cu adevărat amărâţi ce facem? Că şi ei sunt tot ai noştri„, spune un şofer.