Proteste în Europa din cauza preţurilor mari la energie: „Energia nu este un lux, nici un cent în plus”

Europa a început să fiarbă din cauza majorărilor preţurilor la energie. În Kosovo, sute de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta, stigând mesaje antiguvernamentale.

26 ian. 2022, 16:53
Proteste în Europa din cauza preţurilor mari la energie: „Energia nu este un lux, nici un cent în plus”

Proteste în Europa din cauza preţurilor mari la energie. Sute de oameni din Kosovo au protestat în capitala Pristina împotriva planurilor guvernului de a majora preţurile la energie, potrivit AP.

Proteste în Europa din cauza preţurilor mari la energie

Oamenii au mărşăluit spre clădirea principală a Cabinetului, strigând mesaje antiguvernamentale, precum „Energia nu este un lux” şi „Nici un cent în plus!”.

Citeşte şi Florin Cîţu reacţionează după scandalul cu PSD pe OUG pe energie. „Dacă există alte variante, pot fi discutate în Parlament”

„Suntem aici să ne opunem majorării preţului la energie electrică, pentru că suntem de părere că acest lucru este nedrept şi va afecta viaţa tuturor”, a spus Liridona Siarina, organizatoare a protestului, potrivit mediafax. 

În ultimele două luni, Kosovo s-a confruntat cu o criză energetică, cu întreruperi de curent, iar oamenii au cerut reluarea utilizării micilor generatoare de energie.

Pentru că Guvernul a cumpărat energie la preţuri mari, a fost forţat să majoreze preţul intern. Creşterea preţurilor la gaz şi energie electrică în Europa a afectat serios sistemele de distribuţie a energiei din Kosovo.

Kosovo îşi produce energia folosind centrale electrice pe cărbune. Astfel, statul a fost obligat să importe până la 40% din energia necesară pentru a menţine aprovizionarea, ceea ce dus la costuri de până la zece ori mai mari, faţă de anul trecut. Oamenii spun că nu îşi permit să plătească noile preţuri, chiar dacă preţul energiei în Kosovo este de doar şase cenţi pe kilowatt, fiind cel mai ieftin din Europa.

Facturile românilor la energie cresc iar din luna aprilie

 


loading...
Partenerii noștri