Proteste în Grecia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor violenţi

Poliţiştii greci au utilizat gaze lacrimogene joi, pentru a respinge grupuri de tineri care aruncau cu pietre şi cocteiluri Molotov, în faţa Parlamentului, în centrul Atenei, în cadrul unei manifestaţii împotriva adoptării unor măsuri de austeritate, relatează AFP.

RomaniaTV.net
20 oct. 2011, 09:47
Proteste în Grecia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor violenţi

Incidentele s-au declanşat în timp ce peste 50.000 de persoane participau la proteste faţă de un vot prevăzut joi seara în Parlament asupra unei noi serii de măsuri de austeritate, dictate de creditorii ţării, Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). O persoană a fost rănită la cap şi dusă de urgenţă la spital, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, un activist comunist a fost atins de un cocteil Molotov, a anunţat postul grec privat de televiziune Skai.

Violenţele, declanşate de o intervenţie a serviciului de ordine din cadrul uniunii sindicale comuniste Pame împotriva unor grupuri de tineri care căutau să se angajeze în confruntări cu poliţia, au degenerat în lupte corp la corp şi cu bare de lemn şi de fier între cele două tabere.

Poliţia, care, iniţial, a utilizat gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare împotriva tinerilor, s-a retras, ulterior, pentru a urmări de departe aceste confruntări, după care a trecut la respingerea tinerilor.

Activiştii comunişti au profitat de intervenţie pentru a se întoarce în Piaţa Syntagma, pe care o ocupau de joi dimineaţa, cu intenţia de a rămâne în piaţă până la exprimarea votului asupra noii legi privind adoptarea unor noi măsuri de austeritate, în cea de a doua zi a unei greve generale de 48 de ore, organizată la apelul sindicatelor.

Acest loc din faţa cordonului de poliţişti care controlează accesul în Parlament, este, în mod tradiţional, locul de unde pornesc confruntări în cadrul manifestaţiilor greceşti. Tot aici au început şi confruntările de miercuri între tineri şi poliţie, în prima zi de proteste, la care, în Atena, au participat aproximativ 70.000 de persoane.

Aceste incidente au continuat timp de câteva ore, cu acte de vandalism care au transformat centrul oraşului într-un câmp de bătaie, în care au fost rănite 70 de persoane, dintre care 50 de poliţişti.