Proteste în Kârgâzstan: 10.000 de oameni cer demisia guvernului

Aproximativ 10.000 de manifestanţi au ieşit în stradă joi la Osh, oraş din sudul Kârgâzstanului, pentru a cere demisia guvernului din această fostă republică sovietică din Asia Centrală, transmite AFP, cu referire la televiziunea kârgâză.

RomaniaTV.net
01 mart. 2012, 12:29
Proteste în Kârgâzstan: 10.000 de oameni cer demisia guvernului

‘Cerem demisia guvernului şi formarea unui nou executiv de profesionişti’, a declarat Adahan Madumarov, liderul partidului de opoziţie Kârgâzstanul unit. El a cerut de asemenea autorităţilor ‘pedepsirea celor responsabili’ de revoluţia sângeroasă din aprilie 2010, care a dus la destituirea preşedintelui kârgâz Kurmanbek Bakiev, şi a celor vinovaţi de confruntările etnice violente, soldate cu 470 de morţi în iunie 2010 în sudul ţării.

Conform imaginilor difuzate de Canalul cinci al televiziunii kârgâze, Madumarov a cerut organizarea unor ‘alegeri municipale transparente’ la 4 martie la Osh, subliniind că opoziţia ‘va lua măsuri în cazul în care această cerere nu va fi respectată’. Simpatizanţii opoziţiei sunt pregătiţi să descindă din nou în stradă, a avertizat el autorităţile.

Noul guvernul din Kârgâzstan, validat de parlament la sfârşitul lunii decembrie, este condus de Omurbek Babanov, un om de afaceri prosper şi lider al partidului Republica, care ocupă din decembrie 2010 postul de vicepremier în guvernul lui Almazbek Atambaev, ales în octombrie noul preşedinte al Kârgâzstanului, stat care trece printr-o perioadă de acalmie relativă după revolta din 2010.

Învestirea preşedintelui Atambaev la 1 decembrie trecut a marcat prima tranziţie paşnică în această ţară, una dintre cele mai sărace din spaţiul postsovietic, care nu a cunoscut până acum un transfer paşnic de putere de la obţinerea independenţei în 1991.