Regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie au anunţat brusc referendumuri, la sfârşitul săptămânii. Unirea acestora cu Rusia este iminentă

Camerele publice ale Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR) au făcut apel la conducerea regională cu inițiativa de a organiza imediat un referendum pentru alipirea la Rusia.

20 sept. 2022, 15:53
Regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie au anunţat brusc referendumuri, la sfârşitul săptămânii. Unirea acestora cu Rusia este iminentă

Conducătorul Republicii Populare Doneţk, Denis Puşilin , a declarat marţi că experții din administrațiile republicilor au început deja un studiu activ al problemei referendumului. Alexei Kariakin, președintele Camerei Publice a Republicii Populare Lugansk, a spus, la rândul său, că este prea devreme pentru a vorbi despre data exactă a referendumului, deoarece aceasta este „o chestiune de mai mult de o zi”. El a amintit, de asemenea, de experiența organizării unui referendum în 2014 și a subliniat că un astfel de vot „se poate desfășura în condiții destul de dure”.

Intenția de a deveni parte a Rusiei a fost anunțată în regiunile Herson şi Zaporojie

Pe 20 septembrie, șeful regiunii Herson, Vladimir Saldo , a anunțat că autoritățile locale au decis să organizeze un referendum privind unirea regiunii cu Rusia. El a adăugat că, după aceea, conducerea se va adresa președintelui rus Vladimir Putin pentru a aproba legal rezultatele exprimării voinței cetățenilor cât mai curând posibil. Președintele Consiliului Public al regiunii Herson, Volodimir Ovcharenko, a spus că votul ar trebui să aibă loc în viitorul apropiat.

În aceeași zi a început la Melitopol un congres la nivel național al cetățenilor din regiunea Zaporojie pe tema organizării unui referendum privind aderarea la Rusia. După cum a spus Vladimir Rogov, președintele mișcării „Suntem împreună cu Rusia”, acest pas garantează viața și libertatea locuitorilor din regiune. „Cu cât devenim mai devreme parte din Rusia, cu atât mai repede vom avea pace, înțelegere reciprocă, prosperitate și garanția că vom fi vii, sănătoși și liberi”, a subliniat el.

Citeşte şi Primarul oraşului Doneţk îi acuză pe ucraineni de atrocităţi în oraş. 13 civili ar fi fost ucişi în bombardamentele de luni

Republicile Doneţk şi Lugansk anunță datele pentru vot

Referendumul privind reunificarea cu Rusia va avea loc în Doneţk și Lugansk săptămâna aceasta, în perioada 23-27 septembrie. În același timp, președintele mișcării „Suntem cu Rusia” Vladimir Rogov a menționat că votul ar putea avea loc și în regiunea Zaporojie în zilele următoare.

Dacă aceste regiuni vor deveni parte a Rusiei, indiferent că acest fapt va fi recunoscut sau nu de comunitatea internațională, Vladimir Putin va avea scuză pentru intensificarea luptelor pe principiul apărării propriului teritoriu. În plus, ar putea fi un motiv bun pentru Kremlin de a decreta mobilizarea generală, de care se vorbeşte tot mai intens în ultima vreme în presa rusă.

Citeşte şi Ucraina: 200 de soldaţi ruşi au murit într-o explozie. Zelenski: Începe următoarea fază a războiului

Șeful Republicii Doneţk, Denis Puşilin, a făcut apel la Vladimir Putin cu o cerere de a lua în considerare problema aderării Republicii Doneţk la Rusia, în cazul unei decizii pozitive a locuitorilor la referendum. „Acest eveniment va însemna restabilirea justiției istorice, după care milioane de ruși tânjesc”, a menționat politicianul.