Proteste în Spania după tragedia de la Colectiv

Protestele din țară continuă, iar românii din diaspora, în semn de solidaritate protestează și ei. Drama este foarte mare și a declanșat un val de nemulțumiri atât pentru evenimentele recente de la clubul Colectiv, dar și pentru situația din țară din ultimii ani.

07 nov. 2015, 22:59
Proteste în Spania după tragedia de la Colectiv

Românii din Comunitatea Madrid din Spania în număr de aproximativ 150 de persoane s-au mobilizat pe rețelele sociale și în jurul orei 15:00 (ora 16:00 în România) au venit la protestul de sâmbătă, din data de 7 noiembrie 2015, în fața Secției Consulare a Ambasadei României la Madrid, notează sâmbătă Ziarul El Rumano en Espana, amintind că vineri, 6 noiembrie 2015, s-a împlinit o săptămână de la tragedia petrecută la clubul Colectiv din București, în care bilanțul a ajuns la 41 de morți.

Sursa foto: periodicoelrumano.es

Participanții la protest, de diferite vârste, în majoritatea tineri, erau oameni obișnuiți, bărbați, femei. Față de protestul de vineri, la acest protest au participat și câțiva copii însoțiți de părinți. Printre dorințele acestora, au declarat pentru Ziarul El Rumano en Espańa că doresc schimbarea sistemului politic, prezența lor la protest fiind determinată de tragedia de la Colectiv și de nivelul corupției din țară. Din ceea ce au mai declarat, protestatarii au precizat că nu doresc mușamalizarea celor două cazuri, cel al morții polițistului Bogdan Gigina, respectiv cel al clubului Colectiv, și cer ca cei responsabili de cele întâmplate sa fie trași la răspundere. 

În cadrul protestului, un tânăr protestatar a dorit să citească o poezie scrisă de el prin care își manifestă nemulțumirea față de condițiile de trai din țară, declarând pentru Ziarul El Rumano en Espańa că dorește un trai decent în țara lui, nu în străinatate, un trai mai bun pentru el și generațiile viitoare în România.

Printre lozincile scandate se găseau: ‘Meritocrația salvează România!’, ‘Iohannis nu uita, România țara mea!’, ‘Noi la datorie, voi la pușcărie!’, ‘Revoltă-te române!’, ‘Hoților, ne vrem țara înapoi!’, ‘Ieșiți din casă, dacă vă pasă!’, ‘România suntem alături de tine!’, ‘Senatori + deputați, asasini imunizați’. 

În fața Secției Consulare a Ambasadei României la Madrid, protestatarii au ținut un moment de reculegere și au depus flori și candele în amintirea celor decedați de la clubul Colectiv.

Protestul a fost unul pașnic, fiind prezente și forțele de ordine pentru a nu avea loc incidente neplăcute, și a durat până la ora 19:00 (ora 20:00 în România). Manifestanții au anunțat că se vor reuni și duminică, 8 noiembrie 2015, în fața Ambasadei României la Madrid, începând cu ora 15:00 (ora 16:00 în România), adaugă El Rumano.