PROTESTE la Kiev: 200.000 de persoane au manifestat împotriva noilor legi represive

Publicat: Duminică, 19 Ianuarie 2014 14:01 // Actualizat: Duminică, 19 Ianuarie 2014 19:35 // Sursa: romaniatv.net

Aproximativ 200.000 de persoane s-au reunit, duminică la prânz, în Piaţa Independenţei din centrul Kievului pentru a protesta faţă de adoptarea recentă a noilor legi care intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor.

UPDATE: Poliţia foloseşte tunuri cu apă împotriva manifestanţilor la Kiev

Poliţia a folosit, duminică, tunuri cu apă împotriva manifestanţilor pentru a încerca să pună capăt confruntărilor care au izbucnit la încheierea unei reuniuni masive în centrul Kievului, împotriva unor noi legi represive.

Forţele de ordine continuau, de asemenea, să folosească gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare, în timp ce protestatarii aruncau cu pietre şi fumigene, potrivit unui jurnalist al AFP.

UPDATE: Ciocniri au izbucnit duminică după-amiază între manifestanţi şi poliţişti în centrul Kievului, soldându-se cu rănirea a două persoane, după o manifestaţie care a reunit aproximativ 200.000 de persoane.

După manifestaţie, unii protestatari care încercau să treacă de cordonul realizat de poliţişti pentru a merge către Parlament au atacat furgonete ale poliţiei şi uneia dintre ele i-au dat foc.

Ei au aruncat cu cocteiluri Molotov în forţele de ordine, care au răspus folosind gaze lacrimogene şi bastoanele din dotare.

Cel puţin două persoane au fost rănite în confruntări, dintre care una a fost lovită de o grenadă asurzitoare în picioare, iar alta de un proiectil în cap, potrivit corespondentului AFP.

VEZI ŞI Ucraina: Încă o statuie a lui Lenin a fost dărâmată şi distrusă

Boxerul şi liderul opoziţiei Vitali Kliciko a încercat să se interpună şi a cerut mulţimii să nu provoace poliţia.

Pe o vreme cu temperaturi negative, protestatarii se îngrămădeau în interiorul şi în apropierea pieţei, denumită Maidan, ocupată de aproape două luni de opozanţii proeuropeni după refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE în favoarea unei apropieri de Rusia.

Zeci de manifestanţi aveau pe cap caserole, site sau cutii de carton sau purtau măşti de carnaval, ca semn al luării în derâdere a noilor legi adoptate la acest sfârşit de săptămână, care sancţionează persoanele ce protestează cu măşti sau şepci pe cap.

Liderii opoziţiei au făcut apel la organizarea acestei manifestaţii, cea de-a opta de la începutul protestelor faţă de preşedintele Viktor Ianukovici, în pofida unei decizii judecătoreşti anunţate miercuri, privind interzicerea oricărei manifestaţii în centrul Kievului până la 8 martie.

"Aştept astăzi măsuri decisive şi drastice din partea opoziţiei", a declarat pentru AFP unul dintre protestatari, Serghii Nelipovici.

"Nu mai putem aştepta mult. Nu avem o opţiune: fie câştigăm, fie cădem în dictatură", a adăugat el.

Exprimându-se pe rând pe o scenă, liderii opoziţiei au denunţat aceste noi texte.

"Declarăm ilegală noua legislaţie adoptată", a declarat boxerul Vitali Kliciko, liderul partidului Udar.

El le-a cerut forţelor de ordine să se alăture taberei opozanţilor. "Mă adreseze forţelor de ordine: treceţi în tabăra poporului!", a declarat el.

"Parlamentul şi-a piedut legitimitatea, aceasta înseamnă că trebuie să creăm un consiliu al poporului din oamenii politici ai opoziţiei", a afirmat la rândul său Arseni Iaţeniuk, din cadrul partidului opozantei încarcerate Iulia Timoşenko.

Oficialii au fost însă fluieraţi de mulţime, care reproşează opoziţiei că nu are un plan de acţiune şi un lider veritabil.

Noile legi adoptate de Ucraina introduc sau intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor şi obligă organizaţiile neguvernamentale care beneficiază de finanţare occidentală să se înregistreze ca "agenţi străini", ca în Rusia.

Acest termen, aplicat opozanţilor reali sau presupuşi în perioada stalinistă, a reapărut în legislaţia rusă în 2012, după un val de proteste faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Occidentalii au avertizat autorităţile ucrainene împotriva acestor texte, iar opozanta Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, a denunţat instaurarea unei "neodictaturi".

 

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 ian 10:21
Răspunde | Votează email 0 email
CErt
au fost folosit doar un singur tun de aa la o temeretrura de minus 8! totul a pornit de la fatul ca ieri dupa pranz protestatarii dupa mitingul din Piata Independentei (Euromaidan) au plecat spre Rada Ucrainei pentru a protesta fata de legile antidemocratice adoptate recent! Insa pe str. Grushevskii in apropiere de Rada Ukrainei au fost opriti de trupele speciale de interne Berkut! La scurt timp Berkut a inceput sa foloseasca gaze, grenade acustice apoi tunul cu apa si gloante de cauciuc! sunt ranti! trupele de interne au tras cu gloante de cauciuc in ziaristi (ziaristii au avut tot echipamentul de identificare si aveau o zona speciala vizibila)! cativa ziaristi au fost raniti si transportati la spital! situatia pe str. Grushevskii din Kiev este tensionata! protestatarii au ridicat baricade,,trupele speciale Berkut si trupele Ministerului de Interne trag cu gloante de cauciuc! sunt in jur de 150-200 de protestari pe aceasta strada! a fost o noapte tensionata! au fost folosite grenade acustice, tun cu apa la o temperatura de minus 8 grade si glante de cartuse de cauciuc! La aceasta ora la aceasta ora se aduna mai multi protestari! Ministerul de Interne a dispus mobilizarea de trupe de interne din Odessa, Donetsk, Ternopolau fost folosit doar un singur tun de aa la o temeretrura de minus 8! totul a pornit de la fatul ca ieri dupa pranz protestatarii dupa mitingul din Piata Independentei (Euromaidan) au plecat spre Rada Ucrainei pentru a protesta fata de legile antidemocratice adoptate recent! Insa pe str. Grushevskii in apropiere de Rada Ukrainei au fost opriti de trupele speciale de interne Berkut! La scurt timp Berkut a inceput sa foloseasca gaze, grenade acustice apoi tunul cu apa si gloante de cauciuc! sunt ranti! trupele de interne au tras cu gloante de cauciuc in ziaristi (ziaristii au avut tot echipamentul de identificare si aveau o zona speciala vizibila)! cativa ziaristi au fost raniti si transportati la spital! situatia pe str. Grushevskii din Kiev este tens
20 ian 10:19
Răspunde | Votează email 0 email
CErt
au fost folosit doar un singur tun de aa la o temeretrura de minus 8! totul a pornit de la fatul ca ieri dupa pranz protestatarii dupa mitingul din Piata Independentei (Euromaidan) au plecat spre Rada Ucrainei pentru a protesta fata de legile antidemocratice adoptate recent! Insa pe str. Grushevskii in apropiere de Rada Ukrainei au fost opriti de trupele speciale de interne Berkut! La scurt timp Berkut a inceput sa foloseasca gaze, grenade acustice apoi tunul cu apa si gloante de cauciuc! sunt ranti! trupele de interne au tras cu gloante de cauciuc in ziaristi (ziaristii au avut tot echipamentul de identificare si aveau o zona speciala vizibila)! cativa ziaristi au fost raniti si transportati la spital! situatia pe str. Grushevskii din Kiev este tensionata! protestatarii au ridicat baricade,,trupele speciale Berkut si trupele Ministerului de Interne trag cu gloante de cauciuc! sunt in jur de 150-200 de protestari pe aceasta strada! a fost o noapte tensionata! au fost folosite grenade acustice, tun cu apa la o temperatura de minus 8 grade si glante de cartuse de cauciuc! La aceasta ora la aceasta ora se aduna mai multi protestari! Ministerul de Interne a dispus mobilizarea de trupe de interne din Odessa, Donetsk, Ternopol
20 ian 00:20
...faţă de adoptarea recentă a noilor legi care intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor. Citește mai departe…

...
19 ian 19:34
Răspunde | Votează email 0 email
comentator
Oricat de pro Europa ai fi, daca esti cinstit si crezi in dreptul la autodeterminare si in valorile democratice de baza, nu poti sa nu remarci tupeul si ipocrizia unor politicieni occidentali care sub masca democratiei se amesteca intr-un mod agresiv in politica altei tari prin sponsorizari ale unor asa-zise organizatii civile care "lupta" pentru consolidarea "democratiei", prin presiuni uriase si santaj de natura economica (care pot ingenunchea o tara intreaga) dar chiar si prin participarea directa a unor lideri din UE si SUA la manifestatii anti guvernamentale din acea tara. Scopul nu este insa instaurarea democratiei in acea tara, ci subjugarea ei, monopolizarea resurselor naturale ale solului si subsolului acelei tari, si aservirea clasei politice din acea tara. Asta ne aminteste de 1917 cand "revolutionarii" bolsevici au primit sprijin financiar (SUA, Elvetia, Anglia, etc) dar si arme (Germania) din tarile vestice pentru instaurarea unei noi oranduiri sociale, mai "drepte", mai "bune" in Rusia. Si toata lumea stie cat de "justa" si "dreapta" a fost oranduirea comunista impusa prin teroare in Rusia si Ucraina in 1917 de catre concetateni non-slavi cu sprijin extern. In Wikipedia, de exemplu, exista informatii despre cei mai importanti lideri bolsevici: lenin, trotski, stalin, beria, djerjinsky, kaganovici, etc. Oare ce-ar spune reprezentantii natiunilor ultra-nationaliste precum germanii, evreii, ungurii, turcii, georgienii, albanezii, japonezii, etc daca strainii s-ar amesteca intr-un mod atat de agresiv in politica lor interna ? Pana la urma insa, responsabilitatea pentru lucrurile grave care s-au intamplat in trecut apartine tot slavilor (rusi, ucrainieni, etc) care sunt naivi prin firea lor si care vad lumea prin proprii lor ochi, adica fac presupunerea gresita ca si altii sunt ca ei, fair-play, cinstiti, au respect pentru alte culturi, etc, ceea ce este rareori adevarat.
19 ian 17:40
...faţă de adoptarea recentă a noilor legi care intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor. Citește mai departe…

...
19 ian 14:24
...a noilor legi care intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor. Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
1
EUR
4.8336
RON
05 Aug
noapte 17 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H