Proteste la Sofia: Mii de persoane contestă guvernul socialist

Mii de persoane protestează la Sofia împotriva guvernului socialist de centru-stânga al premierului Plamen Oreşarski.

RomaniaTV.net
10 nov. 2013, 13:55
Proteste la Sofia: Mii de persoane contestă guvernul socialist

Câteva mii de persoane s-au strâns duminică în centrul capitalei bulgare Sofia. Manifestaţia, care are loc în ziua în care se împlinesc 24 de ani de la căderea regimului comunist în această ţară, este organizată de studenţii care de trei săptămâni s-au blocat în Rectoratul Universităţii din Sofia, revendicând demisia executivului.

În Bulgaria au loc proteste zilnice de aproape cinci luni, după ce controversatul mogul de presă Delian Peevski a fost ales de parlament la şefia agenţiei de securitate naţională DANS. Această decizie a fost revizuită câteva zile mai târziu, după ce ţara a fost cuprinsă de ample proteste împotriva nominalizării controversatului parlamentar, care la numai 33 de ani deţine unul dintre cele mai mari grupuri de presă din ţară, scrie Agerpres.

Citeşte şi DE NECREZUT: CURTEA CONSTITUŢIONLĂ a Bulgariei a fost scoasă LA VÂNZARE pe eBay

În ciuda retragerii lui Peevski de la şefia DANS, protestele antiguvernamentale au continuat, principala revendicare fiind demisia premierului socialist Plamen Oreşarski, care îl propusese pe Peevski. După ce, în ultimul timp, numărul protestatarilor s-a redus semnificativ, de câteva zile pe străzile Sofiei ies din nou la manifestaţie mii de persoane.

Ocuparea Rectoratului Universităţii din Sofia de către studenţi protestatari a dat un nou avânt protestelor. Acţiunea lor a început la 23 octombrie, când un grup de studenţi a intrat în principala sală a rectoratului, obligându-l să plece pe profesorul universitar de drept Dimităr Tokuşev, care este totodată şi preşedinte al Curţii Constituţionale. De vinerea trecută accesul în clădirea rectoratului este blocat pentru toată lumea, cu excepţia studenţilor. Ocupări similare ale unor săli de curs au loc şi în alte universităţi din Bulgaria.