Proteste la târgul Gaudeamus, unde Dan Voiculescu şi-a lansat o carte. Demisie de onoare din Asociația Editorilor din România

Publicat: Vineri, 24 Noiembrie 2017 17:46 // Actualizat: Vineri, 24 Noiembrie 2017 18:06 // Sursa: romaniatv.net

Un grup de protestatari a contestat prezenţa lui Dan Voiculescu la târgul Gaudeamus, unde şi-a lansat cartea "Lupta politică", a lui Adrian Năstase şi Sorin Roşca Stănescu, foşti condamnaţi, care, după părerea lor, vorbesc despre "valori inversate" şi care nu ar trebui să fie în viaţa publică. Lidia Bodea, membru în Comitetul Director al Asociației Editorilor din România, şi-a dat demisia din asociaţie, în semn de protest faţă pe publicarea cărţii la Editura RAO.

Foto: scena9.ro

Dan Voiculescu şi-a lansat vineri la târgul Gaudeamus cartea “Lupta politică”, vol. II, apărută la editura RAO. Evenimentul a adunat lume multă, de la pensionari veniţi să-i mulţumească, să-i ceară autografe şi să-l aplaude pe autor, până la tineri care au protestat faţă de prezenţa lui Voiculescu la târg.

Potrivit News.ro, au fost invitaţi să vorbească la lansare Sorin Roşca Stănescu, “colegul meu de celulă”, aşa cum l-a numit Dan Voiculescu, Adrian Năstase, care i-a mulţumit lui Dan Voiculescu, la fel şi Victor Ciutacu, Bogdan Chirieac. 

"O să înţelegeţi de ce s-au luat anumite decizii politice, de ce au avut aceste alianţe, undeva acolo veţi vedea şi geneza a ceea ce după ce a terminat mandatul, fostul preşedinte Traian Băsescu spunea că este un stat mafiot. Volumul nu este o carte de memorii, ci o istorie trăită”, a spus Bogdan Chirieac despre cartea lui Dan Voiculescu.

Cartea lui Dan Voiculescu, un volum de 382 de pagini, costă 50 de lei şi cuprinde la final fotografii personale ale autorului: Dan Voiculescu şi nepoţii, Dan Voiculescu la strânsul fânului, Dan Voiculescu la Miami, alături de Victor Ciutacu, Mihai Gâdea şi Mircea Badea.

"Primul gând când m-am trezit a fost spre eveniment. E primul meu eveniment public. Trei ani de zile am stat în trening. Ştiţi, fermoarul dimineaţa, fermoarul seara. Trebuia să mă gândesc ce să vă spun. A fost greu!”, şi-a început discursul Dan Voiculescu, care a ţinut să amintească de primele măsuri ale ministrului de Justiţie, Raluca Prună. "Dintr-un traducător, a devenit ministru de Justiţie într-o ţară europeană. Printre primele griji ale doamnei Prună a fost să descalifice munca intelectuală în penitenciare, pentru că, după părerea ei, România nu are nevoie de intelectuali (...) Să ne amintim celebra „democraţia e un lux”, spunsă de doamna ministru Prună. Fata unui comunist, fata unui om care, în casa ei, a învăţat că clasa muncitoare este cea care trebuie să domine societatea, şi nu clasa intelectuală”.

Dan Voiculescu a plecat imediat după ce a acordat autografe, evitând camerele de luat vederi. "De ce plecaţi, domnule Dan Voiculescu? Vrem să ne răspundeţi la câteva întrebări”, a strigat un tânăr.

"Majoritatea de aici nu a venit să vă asculte pe dumneavoastră! Au venit să vadă cultură. Dacă nu vă place, vă rog să părăsiţi incinta”, le-a spus şeful serviciului de pază de la Gaudeamus tinerilor care i-au cerut lui Dan Voiculescu să mai rămână. "Atâta timp cât dumneavoastră vă depăşiţi atribuţiunile, eu sunt obligat să anunţ poliţia”, le-a comunicat el protestatarilor.

"Domnul Voiculescu vorbeşte despre inversarea valorilor. El este fost securist dovedit în instanţă. Noi putem să speculăm că acela e stat paralel sau altele, dar domnul a fost condamnat, a făcut puşcărie, despre ce valori inversate vorbim? A vorbim domnul Sorin Roşca Stănescu, ce este acesta, cenaclul Rahova? Vorbeşte toată lumea... Cine sunt oamenii ăştia? Sunt satrapii ţării ăsteia. De-aia tineri ca noi pleacă în alte ţări, din cauza unor astfel de oameni şi noi venim şi-i aplaudăm şi spunem că-i cultură?”, s-a revoltat unul dintre tineri.

Un protestatar a adus un sul de hârtie igienică şi a fost oprit de şeful serviciului de pază.

Din grupul de protestatari s-a remarcat jurnalistul Mălin Bot, care l-a abordat pe fostul premier Adrian Năstase. "Adrian Năstase refuză să aibă un dialog onest, să răpundă la o întrebare simplă: de ce un infractor nu se retrage din viaţa publică?”, a spus Bot.

"Instanţa hotărăşte, nu dumneavoastră. Politică, faceţi afară!”, a strigat şeful serviciului de pază, invitându-i pe nemulţumiţi să părăsească incinta. "Criminali sunt şi aici şi afară, domnule! Noi nu facem politică”, a adăugat o doamnă. Fiul fostului prim-ministru, Mihnea Năstase, l-a însoţit tot timpul pe tatăl său.

"Când s-a început urmărirea dumneavoastră penală, aţi demisionat din funcţie. Eraţi preşedinte la Camera Deputaţilor. Deşi Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, este condamnat, inculpat într-un al doilea dosar. Nu vă e ciudă că Liviu Dragnea se dovedeşte mai puternic decât dumneavoastră?”, l-a întrebat jurnalistul.

"Fiecare trebuie să decidă pentru el însuşi”, a fost răspunsul lui Adrian Năstase. Întrebat de ce, ca "dublu infractor” decide să rămână în viaţa publică, de ce nu simte ruşine, fostul premier a precizat că "nu crede că acele condamnări ale sale au reprezentat elemente de substanţă”. "Sunteţi infractor şi reprezentaţi creatorul mafiei cu care se luptă acum Direcţia Naţională Anticorupţie. De ce nu vă retrageţi, domnule Năstase?”.

"Eu nu am o interdicţie de a participa la evenimente politice, culturale, sociale. Nu cred că cineva poate să-mi interzică acest lucru cu brutalitate, ţipând”, s-a referit Năstase la felul în care l-a abordat jurnalistul. "Terminaţi cu prostiile!”, a replicat Adrian Năstase când a fost întrebat de averea ascunsă.

Demisie de onoare din Asociaţia Editorilor din România

Lidia Bodea, director general Humanitas şi membru în membru al Comitetului Director al Asociației Editorilor din România, şi-a anunţat demisia din asociaţie, ca semn de protest faţă de publicarea acestui volum de către Editura RAO.

"Demisie în marginea unei lansări de carte

Domnului Grigore Arsene, Președinte al Asociației Editorilor din România
Domnului Mihai Mitrică, Director executiv al Asociației Editorilor din România

București, 24 noiembrie 2017

Stimați domni,

Vă rog să luați act de demisia mea din calitatea de membru al Comitetului Director al Asociației Editorilor din România. 
Vă asigur că este o decizie îndeajuns cumpănită, cu atât mai mult cu cât ea vine la capătul a mai bine de zece ani de când, în urma voturilor acordate în Adunările Generale AER, am asumat acest mandat. De fapt, este o hotărâre pe care o iau tocmai pentru că nu am reușit să răspund așa cum mi-aș fi dorit încrederii acordate de către cei care m-au votat și care au considerat că prezența mea în Consiliul Director va fi o garanție a respectării statutului AER. Din păcate, de câtăva vreme constat că, deși primul chemat să asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus să-l ignore, cel puțin în punctele în care acesta vorbește despre ”prestigiu, imagine, conduită ireproșabilă, criterii calitative şi nu cantitative, spirituale şi nu comerciale, departe de orice ingerinţe sau presiuni de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin”.

Nu-mi fac iluzia că gestul meu va schimba foarte mult lucrurile, dar îl prefer lipsei de reacție și tradiționalului ”să-nchidem ochii”. Suntem în plin târg de carte și vede prea multă lume ceea ce noi, înăuntrul Asociației, preferăm să ne prefacem că nu vedem: vi se pare că, lansând astăzi la ora 14.00 paginile cu titlul Lupta politică, autor Dan Voiculescu, comentată de Dan Puric, Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică și Victor Ciutacu, editura RAO slujește „prestigiul și conduita ireproșabilă” a editorului român, „departe de orice ingerinţe de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin”?

În discuție nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place și de a-și comenta fapta editorială cu cine-i place. În discuție e însă moralitatea. Mai există și așa ceva pe lume. În numele cenzurii morale, noi nu umblăm goi pe stradă. Iar în raport cu ea, ceea ce se-ntâmplă acum la Gaudeamus e mai mult decât poate suporta bunul simț: este expunerea urâțeniei în mijlocul unei mulțimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjecție", a scris Lidia Bodea pe Facebook.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 nov 11:01
Răspunde | Votează email -1 email
cetatean
Cum poate acest penal sa fie primit la un asemenea eveniment?
“ Profesorul” autointitulat ,poate profesor la furaciune! De unde a avut atatia bani dupa revolutie?
Banii nostrii au fost folositi ilegal ,pentru a deveni milionar!
Este o rusine pentru noi toti ,caci am muncit din greu pe timpul comunistilor iar unul ca el a furat avutia nationala.
60 de milioane de dolari in anul 1990 echivalent azi 60 miliarde de dolari cam atat a putut sa fure!
1
EUR
4.8336
RON
05 Aug
noapte 17 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H