Proteste masive în Grecia, bătaie cu poliţia. Mii de oameni au ieşit în stradă, împotriva vaccinării obligatorii a îngrijitorilor FOTO

Aproximativ 5.000 de manifestanţi au manifestat miercuri în Grecia, dintre care 3.000 în centrul Atenei, împotriva vaccinării obligatorii a îngrijitorilor şi a personalului din căminele de bătrâni, a estimat poliţia.

21 iul. 2021, 21:05

În ajunul votului din parlament asupra unui decret care ar face obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19 pentru cele două categorii profesionale, participanţii la proteste au afişat pancarte pe care era scris „Nu vaccinării obligatorii” şi „Libertate!”, dar şi mari cruci ortodoxe inscripţionate şi drapele elene, potrivit unui fotograf şi videojurnalist al AFP, acreditat în Grecia.

Manifestaţia din centrul capitalei Greciei a fost marcată de tensiuni. Poliţia a folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de circa 120 de persoane cu cagule care aruncau cu proiectile, scrie Kathimerini. La Salonic, al doilea oraş al ţării, numărul contestatarilor a fost de circa 2.000.

Săptămâna trecută, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat obligaţia ca îngrijitorii şi personalul din căminele de bătrâni să se vaccineze, sub ameninţarea că în caz contrar ar putea fi suspendaţi din muncă. Angajaţii acestor centre pentru bătrâni vor trebui vaccinaţi cel târziu până la 16 august, iar îngrijitorii, până la 1 septembrie.

Citeşte şi Grecia a impus de vineri restricţii care îi vizează şi pe turişti. Noile reguli sunt valabile până pe 31 august

Guvernul grec a decis să ia măsuri pentru a încuraja cât mai multe persoane să se vaccineze în faţa răspândirii variantei Delta a coronavirusului, în contextul în care 99% dintre bolnavii intubaţi în spitale sunt persoane nevaccinate.

Peste 4,6 milioane de persoane au fost vaccinate cu ambele doze în Grecia, la o populaţie de 10,7 milioane de locuitori. Însă răspândirea variantei Delta în ţară stârneşte îngrijorare. În numai două săptămâni, numărul de cazuri a trecut de la 800 la 3.000 pe zi.

Citeşte şi Proteste masive în Grecia, faţă de reintroducerea restricţiilor anti-Covid. Manifestanţii au atacat jurnaliştii şi au cerut demisia guvernului VIDEO

Săptămâna trecută, Grecia a stabilit un set de măsuri anti-COVID pentru restaurante şi spaţii destinate divertismentului. Toţi clienţii trebuie să aibă loc pe scaune, indiferent dacă locul respectiv este în aer liber sau în interior. Dansul ori servirea de băuturi în picioare, la bar, sunt complet excluse. Spaţiile interioare (restaurante, cinematografe, teatre etc.) pot funcţiona doar ca zone non-COVID, cu toţi clienţii imunizaţi, la capacitatea maximă de 85%, cu respectarea distanţării. Accesul minorilor este permis doar cu condiţia realizării unui test rapid pentru depistarea COVID-19, cu acordul unui părinte.


loading...