Proteste masive în România! Angajații din fabrici merg peste Virgil Popescu, la Ministerul Energiei

Angajații de la ALRO sunt disperați. Aceștia cer premierului Nicolae Ciucă să nu închidă compania de stat. De asemenea, solicită din nou demiterea ministrului Energiei, Virgil Popescu. 

13 sept. 2022, 18:27
Proteste masive în România! Angajații din fabrici merg peste Virgil Popescu, la Ministerul Energiei

Peste 2.000 de angajați ai companiei de stat de la Slatina, celebra fabrică de aluminiu, ar putea rămâne pe drumuri. Criza energetică a pus o presiune și mai mare pe ALRO.

Sindicaliștii susțin că dacă nu vor găsi să cumpere energie electrică la un preț mai mic sau măcar decent, până la finalul acestui an 1.500 de muncitori vor fi disponibilizați iar ALRO Slatina își va închide de tot activitatea în mai puțin de un an de zile. Dacă situația se va înrăutăți și nu vor găsi sprijin din partea statului, ALRO Slatina își va opri activitatea mult mai devreme, mai exact la finalul acestui an.

Pentru vineri, 16 septembrie, angajații ALRO pregătesc proteste masive. În fața sediului Ministerului Energiei, de la ora 11:00, angajații din industria metalurgică neferoasă vor solicita „stoparea creşterii necontrolate a preţului la energie electrică şi gaze naturale, care duce la închiderea de societăţi din metalurgia românească, mare consumatoare de energie electrică şi gaze, şi implicit la desfiinţarea locurilor de muncă”.

Reprezentanții angajaților din industrie cer „măsuri imediate” pentru sprijinirea industriei. De asemenea, au solicitat de la guvern „un mecanism de reglementare a pieţei pe termen scurt, deoarece toată populaţia din România va fi afectată, facturile vor creşte considerabil, oamenii nemaiputând face faţă scumpirilor exagerate”.

În plus, românii aduși la disperare cer ministrului și premierului să intervină de urgență pentru „a stopa creşterea necontrolată a preţului la energia electrică şi gaze atât pentru consumatorii industriali, cât şi pentru consumatorii casnici, prin luarea de măsuri concrete de ajutor”.

 

Proteste masive în România

 

Se anunță mișcări sociale majore. Vor ieși în stradă sindicaliști de la: Liberty Galaţi, Alro Slatina, Silcotub Tenaris Zalău, Donalam Călăraşi, Industria Sârmei Câmpia Turzii, Arcelor Mittal Hunedoara, Arcelor Mittal Roman, Oţelinox Târgovişte, TMK Artrom Slatina, Donalam Târgovişte, Donasid Călăraşi.

Sute de angajați de la ALRO deja sunt în șomaj, iar Constantin Popescu, președintele sindicatului Aluministul, a declarat că ALRO Slatina este programată să se închidă în luna mai 2023.

„În acest moment Alro Slatina a închis 60% din electroliză abandonând planurile de revenire la capacitate maximă, fiind nevoiţi să trimitem sute de angajaţi în şomaj tehnic, precum şi disponibilizări ale personalului angajat închizând chiar şi Alum Tulcea, fiind nevoiţi să cumpărăm alumină din import pentru cele 2 hale rămase deschise în Alro Slatina. Potrivit documentului citat, de activitatea SC Alro şi Alum Tulcea depind aproximativ 20.000-30.000 de locuri de muncă”, au mai transmis sindicaliștii.

„Am fost anunţaţi că Alro se va închide de tot până în luna mai. Am avut discuţii cu acţionariatul şi ne-au spus că nu sunt variante. Sunt 2.200 de angajaţi acum la Alro, toţi vor intra în şomaj. Probabil vom ajunge asistaţi social cu toţii”, a transmis Popescu, potrivit dcnews.