GREVĂ ÎN EDUCAȚIE: O nouă rundă de negocieri eșuate. Cadrele didactice au făcut noi propuneri Guvernului PSD + PNL

Sindicaliștii din Educație au ieșit de la negocierile cu miniștrii cabinetului Nicolae Ciucă joi seara, după ora 18:00. Simion Hăncescu, Marius Nistor și Anton Hadăr au dezvăluit cum au decurs discuțiile.
Alina Andrei
25 mai 2023, 18:20
GREVĂ ÎN EDUCAȚIE: O nouă rundă de negocieri eșuate. Cadrele didactice au făcut noi propuneri Guvernului PSD + PNL
UPDATE, 18:25 – Cadrele didactice au mai scăzut din revendicări. Profesorii vor majorări cu 25%, iar salariul debutanților trebuie să ajungă la minimum 3.000 de lei, pentru încetarea grevei. 

UPDATE: Guvernul României anunţă joi, după protestul profesorilor, că invită reprezentanţii sindicatelor din educaţie la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea are loc la ora 16.00 la Palatul Victoria. Executivul precizează că echipa de negociere este formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Miting de proporții al sindicaliștilor din Educație. După ce au protestat în Piața Victoriei, sindicaliștii din Educație au plecat în marș pe Calea Victoriei spre Palatul Parlamentului.

Reprezentanții sindicatelor din Educație au anunțat că profesorii nu vor intra la cursuri și vor continua greva generală nemulțumiți de oferta guvernanților. Executivul a propus acordarea unui card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie.

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI a declarat joi, din mijlocul protestului de la Palatul Victoria, că profesorii nu acceptă aceste bonusuri oferite de Executiv şi tot ce se întâmplă în continuare legat de examene responsabil este Guvernul.

”Să fie foarte clar, oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensie. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensie”, a spus Hăncescu.

De asemenea, Hăncescu a spus că Guvernul este resposabil pentru ”tot ce se întâmplă în continuare, şi anume la examene”. ”Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi a părinţilor”, a mai adăugat liderul FSLI.

La rândul lui, Marius Nistor, reprezentant al Federaţiei ”Spiru Haret”, a precizat că sindicatele din Educației au decis să respingă oferta Guvernului și să continue greva generală.

”Am hotărât să dăm un răspuns Guvernului la oferta înaintată aseară. Chiar astăzi, miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte”, a declarat Marius Nistor, reprezentant al Federaţiei ”Spiru Haret”, în Piața Victoriei.

Potrivit sindicaliştilor, ”greva nu mai este legată în acest moment numnai de revendicări salariale”.

”Este o grevă pentru demnitate, pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţămâmt, este o grevă pentru respect”, a mai declarat liderul sindical.

Citește și: Klaus Iohannis, prima reacție pe greva profesorilor: ”Și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. E greu de crezut că toate revendicările vor fi satisfăcute de azi pe mâine”

Liderii sindicatelor din Educaţie consideră că oferta Guvernului ”este jignitoare” şi au anunţat că greva va continua. Circa 4.000 de sindicaliști din Educației erau deja la ora 12 în fața Guvernului. Ulterior, numărul protestatarilor a crescut. De la Guvern, sindicaliștii din Educație au plecat în marș spre Palatul Parlamentului.

Citește și: Greva profesorilor, ziua a 4-a. Inspectoratele încep să ceară suspendarea contractelor de muncă pentru profesorii greviști

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernul, Dan Cărbunaru, a precizat că pentru personalul didactic auxiliar Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, o sumă forfetară care va intra pe un card emis după modelul cardurilor pentru energie.

”Pe acest card vor fi încărcate următoarele sume: 1.000 de lei pentru personalul didactic şi pentru personalul didactic auxiliar, în luna iunie. Este o sumă forfetară care poate fi folosită, urmând ca în luna octomrie a acestui an pe acelaşi card să fie încărcată suma de 1.500 de lei, din care 500 de lei reprezintă suma forfetară iar diferenţa de 1.000 de lei sunt bani pentru susţinerea activităţii didactice şi activităţii curente de lucru”, a afirmat Cărbunaru.

El a mai afirmat că în cee ace priveşte personalul nedidactic, ”de asemenea în lunile iunie şi octombrie vor fi încarcate pe acelaşi tip de carduri sumele de 500 de lei în luna iunie şi alte 500 de lei în luna octombrie”.

”Dintre acestea, 150 de lei vor reprezenta, în fiecare caz, sumă forfetară”, a mai afirmat reprezentantul Guvernului, adăugând că în plus, personalul nedidactic, în baza unui act normative care va fi prezentrat vineri în şedinţa de guvern, aşa cum se regăseşte în Anexa * la legea salarizării, urmează să fie majorate veniturile până la maximul posibil potrivit grilei din legea 153”.

”În acest fel, toate salariile din educaţie vor fi duse la maximul posibil, potrivit actualei grille din legea salarizării”, a mai afirmat Cărbunaru.

 

Ce cer sindicaliștii din Educație:

Sindicaliștii din Educație cer majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic

De asemenea, sindicatele din Educație au cerut instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ, acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.) și creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

Totodată, s-a cerut renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

 

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Care este distanța minimă legală între vecini: Reguli esențiale pentru construirea unei case lângă proprietăți învecinate
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Secretul vieților anterioare. Filmul de pe Netflix care te face să vezi trecutul cu alți ochi
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin