GREVĂ ÎN EDUCAȚIE: O nouă rundă de negocieri eșuate. Cadrele didactice au făcut noi propuneri Guvernului PSD + PNL

Sindicaliștii din Educație au ieșit de la negocierile cu miniștrii cabinetului Nicolae Ciucă joi seara, după ora 18:00. Simion Hăncescu, Marius Nistor și Anton Hadăr au dezvăluit cum au decurs discuțiile.

25 mai 2023, 18:20

UPDATE, 18:25 – Cadrele didactice au mai scăzut din revendicări. Profesorii vor majorări cu 25%, iar salariul debutanților trebuie să ajungă la minimum 3.000 de lei, pentru încetarea grevei. 

UPDATE: Guvernul României anunţă joi, după protestul profesorilor, că invită reprezentanţii sindicatelor din educaţie la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea are loc la ora 16.00 la Palatul Victoria. Executivul precizează că echipa de negociere este formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Miting de proporții al sindicaliștilor din Educație. După ce au protestat în Piața Victoriei, sindicaliștii din Educație au plecat în marș pe Calea Victoriei spre Palatul Parlamentului.

Reprezentanții sindicatelor din Educație au anunțat că profesorii nu vor intra la cursuri și vor continua greva generală nemulțumiți de oferta guvernanților. Executivul a propus acordarea unui card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie.

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI a declarat joi, din mijlocul protestului de la Palatul Victoria, că profesorii nu acceptă aceste bonusuri oferite de Executiv şi tot ce se întâmplă în continuare legat de examene responsabil este Guvernul.

”Să fie foarte clar, oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensie. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensie”, a spus Hăncescu.

De asemenea, Hăncescu a spus că Guvernul este resposabil pentru ”tot ce se întâmplă în continuare, şi anume la examene”. ”Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi a părinţilor”, a mai adăugat liderul FSLI.

La rândul lui, Marius Nistor, reprezentant al Federaţiei ”Spiru Haret”, a precizat că sindicatele din Educației au decis să respingă oferta Guvernului și să continue greva generală.

”Am hotărât să dăm un răspuns Guvernului la oferta înaintată aseară. Chiar astăzi, miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte”, a declarat Marius Nistor, reprezentant al Federaţiei ”Spiru Haret”, în Piața Victoriei.

Potrivit sindicaliştilor, ”greva nu mai este legată în acest moment numnai de revendicări salariale”.

”Este o grevă pentru demnitate, pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţămâmt, este o grevă pentru respect”, a mai declarat liderul sindical.

Citește și: Klaus Iohannis, prima reacție pe greva profesorilor: ”Și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. E greu de crezut că toate revendicările vor fi satisfăcute de azi pe mâine”

Liderii sindicatelor din Educaţie consideră că oferta Guvernului ”este jignitoare” şi au anunţat că greva va continua. Circa 4.000 de sindicaliști din Educației erau deja la ora 12 în fața Guvernului. Ulterior, numărul protestatarilor a crescut. De la Guvern, sindicaliștii din Educație au plecat în marș spre Palatul Parlamentului.

Citește și: Greva profesorilor, ziua a 4-a. Inspectoratele încep să ceară suspendarea contractelor de muncă pentru profesorii greviști

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernul, Dan Cărbunaru, a precizat că pentru personalul didactic auxiliar Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, o sumă forfetară care va intra pe un card emis după modelul cardurilor pentru energie.

”Pe acest card vor fi încărcate următoarele sume: 1.000 de lei pentru personalul didactic şi pentru personalul didactic auxiliar, în luna iunie. Este o sumă forfetară care poate fi folosită, urmând ca în luna octomrie a acestui an pe acelaşi card să fie încărcată suma de 1.500 de lei, din care 500 de lei reprezintă suma forfetară iar diferenţa de 1.000 de lei sunt bani pentru susţinerea activităţii didactice şi activităţii curente de lucru”, a afirmat Cărbunaru.

El a mai afirmat că în cee ace priveşte personalul nedidactic, ”de asemenea în lunile iunie şi octombrie vor fi încarcate pe acelaşi tip de carduri sumele de 500 de lei în luna iunie şi alte 500 de lei în luna octombrie”.

”Dintre acestea, 150 de lei vor reprezenta, în fiecare caz, sumă forfetară”, a mai afirmat reprezentantul Guvernului, adăugând că în plus, personalul nedidactic, în baza unui act normative care va fi prezentrat vineri în şedinţa de guvern, aşa cum se regăseşte în Anexa * la legea salarizării, urmează să fie majorate veniturile până la maximul posibil potrivit grilei din legea 153”.

”În acest fel, toate salariile din educaţie vor fi duse la maximul posibil, potrivit actualei grille din legea salarizării”, a mai afirmat Cărbunaru.

 

Ce cer sindicaliștii din Educație:

Sindicaliștii din Educație cer majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic

De asemenea, sindicatele din Educație au cerut instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ, acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.) și creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

Totodată, s-a cerut renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.