Proteste violente ale angajaţilor Electrocentrale. Administratorul special, agresat şi înjurat

Aproximativ 300 de muncitori ai societăţii Electrocentrale Oradea, aflată în insolvenţă, protestează, joi, în incinta unităţii, faţă de reducerea salariilor şi suspendarea sporurilor. Administratorul special al firmei a fost nevoit să fugă din faţa protestatrilor, după ce a fost agresat şi înjurat.

RomaniaTV.net
31 oct. 2013, 12:39
Proteste violente ale angajaţilor Electrocentrale. Administratorul special, agresat şi înjurat

Protestul a început joi dimineaţă, la ora 5.00, când muncitorii care ar fi trebuit să lucreze în tura de zi au refuzat să intre în societate şi s-au adunat pe platoul din incintă. Lor li s-au alăturat şi colegii din turele libere, astfel că la orele prânzului se adunaseră aproximativ 300 de angajaţi care protestau.

Sindicaliştii susţin că administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula, şi Casa de insolvenţă Transilvania intenţionează reducerea salariilor şi au propus angajaţilor suspendarea pentru o perioadă nedeterminată a „adaosurilor salariale” de care beneficiau de Crăciun, de Paşte şi de Ziua Energeticianului, a ajutorului de căsătorie, de naştere a copilului şi de pensionare, precum şi înjumătăţirea ajutorului de deces la un salariu brut în care este vorba despre înmormântarea angajatului, respectiv a 50% în cazul în care decedatul este un membru al familiei.

„Pentru muncitorul de rând nici până acum nu erau salariile mari. Omul mai lua un ban cu lucrul în ture, în zilele de sărbători sau cu consemnarea la domiciliu. Acum vor să ne-o scoată şi pe asta. Adică, o să fii consemnat acasă, să nu îţi programezi nimic, să nu pleci nicăieri, să nu consumi alcool că poate te cheamă oricând la lucru, dar de plătit vei fi plătit doar pentru cele două sau trei ore cât eşti efectiv în centrală!”, a spus un protestatar.

La ora 6.00, directorul tehnic al Electrocentrale, Daniel Francisc, şi directorul de producţie, Călin Ungur, au încercat să-i determine pe protestatari să intre la lucru, atenţionându-i că ceea ce fac este ilegal. Cei doi au revenit după o oră, spunând că au discutat cu administratorul special Stănel Necula şi că acesta a anunţat că este dispus să poarte negocieri cu condiţia ca muncitorii să intre la lucru, moment în care protestatarii au huiduit.

„Nu e nimic ilegal din ce facem noi. Suntem pe domeniul public, e un protest spontan”, a spus unul dintre protestatari.

Ca să nu se ajungă la blocarea activităţii termocentralei care asigură apa caldă şi căldura pentru orădeni, muncitorii din tura de noapte au fost nevoiţi, conform normativelor în vigoare, să rămână în plus la serviciu.

În jurul orei 8.00 şi-a făcut apariţia şi administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula, care a vrut să intre pe poarta principală, dar protestatarii s-au aşezat în faţa maşinii şi au lovit-o, blocându-i accesul în unitate. Mai mult, muncitorii l-au înjurat pe Necula şi i-au cerut să se întoarcă la Brăila, acolo unde a condus o termocentrală până la începutul acestui an.

Administratorul special a fost nevoit să fugă de protestatari, iar la faţa locului a ajuns şi un echipaj al Poliţiei, ai cărui membri au fost şi ei huiduiţi.

Stănel Necula a declarat că, deşi erau programate negocieri cu protestatarii pentru ora 14.00, nu va discuta cu aceştia sub presiune.

„Muncitorii să intre la lucru, apoi vom discuta. Ştiam încă de ieri de acest aşa zis protest spontan, dar aş fi fost un laş dacă nu veneam în centrală. Îmi părea mai urât să intru pe altundeva sau să nu dau ochii cu angajaţii. Nu voi depune plângere împotriva lor. Parţial îi înţeleg. Lucrurile pornesc de la un om necurajos şi colegii îl urmează în spirit de turmă”, a menţionat el.

În ce priveşte tăierile salariale, Necula a precizat că în cursul zilei de miercuri s-a întâlnit cu reprezentanţii celor trei sindicate din Electrocentrale, pentru a le prezenta poziţia de pe care vrea să negocieze administraţia.

„Mi-am propus să găsesc soluţii reale de reducere a cheltuielilor societăţii, dar în niciun caz nu vorbim de reduceri de venituri de 45%. Obiectivul nostru este să găsim soluţii prin negociere. Salariile reprezintă 9% din bugetul de cheltuieli al societăţii. Am vrea ca până în decembrie să ajungem la 7,5-8%”, a adăugat el.

Administratorul special a mai precizat că acest obiectiv poate fi îndeplinit prin „plecări naturale” ale salariaţilor care îşi caută alte locuri de muncă sau care ies la pensie, precum şi prin reducerea sporurilor la salarii.

„Nu putem să propunem creditorilor un plan de reabilitare a societăţii dacă nu ne restructurăm din interior. Nu poţi să fii societate în insolvenţă şi să dai prime şi bonusuri”, a subliniat Necula, dând asigurări că CET va fi menţinut în funcţiune, în pofida protestelor salariaţilor.

La rândul său, Casa de insolvenţă Transilvania, administrator judiciar al Electrocentrale Oradea, precizează, într-un comunicat de presă, că a propus negocieri cu sindicaliştii privind suspendarea „unor forme de premiere a salariaţilor” doar în perioada în care societatea înregistrează pierderi, dar şi că nu s-a pus problema reducerilor salariale „până în acest moment”.

„Deşi, potrivit legii, exista posibilitatea de a denunţa complet contractul colectiv de muncă, administratorul judiciar a ales păstrarea acestuia şi încearcă doar negocierea unora dintre clauze – anume diferitele forme de premiere a salariaţilor – propunând o suspendare a acestora pe perioada în care CET înregistrează pierderi, urmând ca acestea să reintre în vigoare de îndată ce pierderile de lichidităţi ale companiei vor fi diminuate. Până în acest moment nu s-a pus problema reducerilor salariale. Este firesc însă ca o societate în insolvenţă cu probleme financiare să nu poată acorda astfel de bonusuri salariale”, se arată în documentul citat, în care se subliniază că Electrocentrale Oradea are datorii de peste 353 de milioane de lei.

Casa de insolvenţă Transilvania mai precizează că „protestatul salariaţilor nu face decât să înrăutaţească situaţia companiei, care riscă să degenereze în faliment şi, mai departe, în pierderea locurilor de muncă”.

Electrocentrale Oradea a intrat în insolvenţă la propunerea Consiliului Local, în urmă cu aproape două luni, din cauza datoriilor către furnizorii de combustibili, dar şi către transportatori.