Proteste violente în Grecia. Manifestanţii au atacat poliţiştii cu bombe incendiare VIDEO

Mii de studenţi au ieşit în stradă în oraşul Salonic din nordul Greciei, pentru a protesta faţă de o nouă lege care permite Poliţiei să facă verificări în campusurile universitare. Protestul a degenerat în violenţe, după ce unii dintre manifestanţi au aruncat cu cocktail-uri molotov înspre poliţişti. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.

15 apr. 2021, 20:14
Proteste violente în Grecia. Manifestanţii au atacat poliţiştii cu bombe incendiare VIDEO

Proteste violente în Grecia. Aproape şapte mii de oameni au pornit în marş pe străzile din Salonic pentru a-şi exprima nemulţumirile în mod paşnic. La un moment dat, aproape 100 de protestatari au început să arunce cu bombe incendiare improvizate înspre forţele de ordine. Poliţiştii au ripostat imediat cu grenade, transmite agenţia Associated Press, preluată de Ctpost.com.

Unul dintre protestatari a fost arestat, fiind acuzat că ar fi atacat ofiţerii de Poliţie cu un cocktail molotov, au precizat autorităţile elene. Acesta a fost transportat la spital pentru că a fost rănit din cauza bombei improvizate.

Citeşte şi: Liber la vacanţe în Grecia începând cu 16 aprilie. Claudiu Năsui anunţă regulile pe care turiştii români trebuie să le respecte

Potrivit sursei citate, aproape 2.000 de studenţi au mărşăluit paşnic în Atena. Potrivit Poliţiei elene, aproape 200 de protestatari au încercat, la sfârşitul mitingului, să forţeze intrarea în două centre universitare din centrul oraşului, însă au fost opriţi de forţele de ordine.

Protestele au fost declanşate, după ce Guvernul de la Atena a decis poliţiştilor să facă percheziţii în campusurile universitare, în pofida restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

Timp de zeci de ani, accesul Poliţiei în centrele universitare a fost restricţionat, subiectul strâning controverse politice. Guvernul elen de centru-dreapta susţine că această măsură a fost spectualată de unele campusuri care ar fi devenit adăposturi pentru infractori. În schimb, Opoziţia a acuzat Executivul elen că profită de contextul aplicării de restricţii pentru a conferi mai multe puteri Poliţiei.

Unele dintre controversele privind prezenţa Poliţiei în campusuri au fost declanşate în timpul dictaturii militare din Grecia (1967-1974), când universităţile au devenit un simbol ai disitenţei politice. În 1973, revolta pornită de studenţii de la Politehnica din Atena a fost reprimată în mod violent, când armata a intervenit cu tancuri în complex.

Citeşte şi: Tensiuni între Grecia și Turcia, în Marea Egee. Grecii îi acuză pe turci de „manevre periculoase”