Proteste violente la Paris. Magazine incendiate pe Champs-Elysée. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene

Magazine jefuite şi incendiate pe bulevardul Champs-Elysées, pietre de pavaj aruncate împotriva forţelor de ordine, o sută de persoane reţinute, aşa arată bilanţul unei noi izbucniri de violenţă care a marcat sâmbătă capitala Franţei, Paris, în a 18-a zi de mobilizare a 'vestelor galbene' în ultimele patru luni împotriva politicii sociale şi fiscale a preşedintelui Emmanuel Macron, relatează AFP, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
16 mart. 2019, 13:39
Proteste violente la Paris. Magazine incendiate pe Champs-Elysée. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene

Oamenii s-au adunat pe Champs-Elysees pentru cel de-al 18-lea weekend consecutiv de proteste antiguvernamentale care l-au forţat iniţial pe preşedintele francez Emmanuel Macron să adopte noi măsuri împotriva sărăciei. Protestul a început paşnic, unele persoane afişând pancarte prin care îşi exprimau solidaritatea cu victimele atacului terorist din Noua Zeelandă, soldat cu 49 de morţi.

Apoi lucrurile au degenerat. Protestatarii au vandalizat celebrul restaurant Fouquet, spărgând geamurile şi răsturnând mesele şi scaunele. Ei au vandalizat, de asemenea, magazinele din apropiere, inclusiv pe cel al firmei Boss. De asemenea, pe Champs-Elysées, manifestanţii au dat foc mai multor chioşcuri de ziare şi magazine.

Mai mulţi protestatari mascaţi au aruncat cu pietre către poliţia care proteja Arcul de Triumf. Poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene.

Potrivit autorităţilor, 14.500 de persoane manifestau în toată Franţa la ora 13.00 GMT. Un bilanţ comunicat puţin după 15.00 GMT de prefectura de poliţie indica o sută de persoane reţinute.

Protestele de sâmbătă coincid cu încheierea a două luni de dezbateri publice iniţiate de Macron pentru a linişti protestatarii. Nivelul ridicat al participării va fi văzut ca un semn de susţinere faţă de mişcare, care a început în noiembrie ca protest faţă de majorarea preţurilor la carburanţi.

Organizatorii protestului de sâmbătă l-au prezentat ca fiind un „ultimatum” pentru Macron, stârnind astfel îngrijorări la o revenire la violenţe. Peste 5.000 de poliţişti au fost mobilizaţi.