Protestele au degenerat în Etiopia: sunt cel puţin 16 morţi

Proteste violente au loc în Etiopia împotriva premierului Abiy Ahmed, laureatul din acest al Premiului Nobel pentru Pace. Potrivit Fisseha Tekle, un cercetător de la Amnesty International, manifetaţiile au degenerat, iar cel puţin 16 oameni au murit.

RomaniaTV.net
25 oct. 2019, 12:41
Protestele au degenerat în Etiopia: sunt cel puţin 16 morţi

În timpul protestelor, forţele de ordine au deschis focul împotriva oamenilor, dar au folosit şi bastoane, şi macete.

„În aces stadiu, avem 16 morţi confirmate, însă numărul lor este mai mare, pentru că circulă informaţiile noi care urmează să fie verificate. Unii au fost ucişi cu lovituri de bastoane, de macete, case au fot incendiate. Unii au folosit inclusiv gloanţe şi arme uşoare pentru a ucide, pentru a se lupta”, a declarat pentru AFP Fisseha Tekle.

Violenţele, al căror bilanţ era miercuri de patru morţi şi zeci de răniţi, au izbucnit în capitala Etiopiei, Addis Abeba, după ce Jawar Mohammed, un lider de etnie oromo, cea mai mare din ţară, a acuzat forţele de securitate de faptul că au încercat să organizeze un atac împotriva sa.

Liderul unei grupări care a organizat lovitură de stat în Etiopia a fost împuşcat mortal

Şi Ministerul Afacerilor Externe menționează că situaţia de securitate din Republica Federală Democratică Etiopia este stabilă, însă se menţine riscul apariţiei unor incidente şi conflicte locale cu manifestări violente, în special în regiunile sudice şi în Regiunea Oromia.

De asemenea pot apărea, temporar, situaţii de blocare a unor căi de comunicaţie rutieră, generate de proteste şi mişcări de stradă spontane.

Se recomandă contactarea Ambasadei României la Addis Abeba, atât înainte de întreprinderea călătoriei, pentru informare, cât şi la sosirea în Etiopia, pentru semnalarea prezenţei.