PROTESTELE din sănătate continuă în ţară. Medicii din Craiova ameninţă că rup contractele de gărzi

Aproximativ 300 de angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova au reluat manifestaţiile, cu aceeaşi nemulţumire legată de reducerea veniturilor ca urmare a scăderii unor sporuri, iar medicii ameninţă că vor renunţa la gărzi. În acelaşi timp, zeci de angajaţi ai Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi au ieşit din nou, vineri, la protest, în curtea instituţiei, nemulţumiţi de diminuarea veniturilor. 

20 apr. 2018, 08:04
PROTESTELE din sănătate continuă în ţară. Medicii din Craiova ameninţă că rup contractele de gărzi

Aproximativ 300 de angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova protestează din nou, vineri dimineaţă, fiind nemulţumiţi de reducerea veniturilor ca urmare a scăderii unor sporuri, iar medicii ameninţă că vor renunţa la gărzi.

Unul dintre liderii sindicatului din Spitalul Craiova, Eleodor Cârstoiu, a declarat că protestul ar putea continua şi săptămâna viitoare, deoarece ordonatorul principal de credite al unităţii medicale, Ministerul Sănătăţii, nu dă niciun semn.

„Protestăm din nou, de această dată vreo 300 de persoane. Nu a venit nimic, nu avem niciun semn de la Guvern. Continuăm astăzi şi probabil şi săptămâna viitoare”, a declarat Cârstoiu, citat de Mediafax.

Totodată, sindicalistul spune că mulţi dintre medicii craioveni vor alege să renunţe la contractele de gărzi, care este un contract de muncă suplimentar, rămânând doar cu contractul de bază. În astfel de situaţii, spitalul nu va putea acoperi gărzile cu personal medical calificat.

„Vor fi şi situaţii de criză, cel puţin la nivelul medicilor care, pentru gărzi, au un contract suplimentar pe care îl pot denunţa rămânând cu contractul de bază. Vor fi demisii din contractele de gărzi ale oamenilor care nu vor mai vrea să facă gărzi. Ceilalţi e posibil să oprească lucrul. Şi denunţarea contractului de gardă este o formă de grevă, pe timpul suplimentar. E ceva atipic”, a declarat Eleodor Cârstoiu.

Protestatarii sunt în continuare nemulţumiţi de faptul că veniturile tuturor angajaţilor au fost diminuate, începând cu luna februarie. Totodată, asistentele nu sunt plătite pentru orele lucrate noaptea cu sporul de 25%, ci cu 15%, iar medicii au ajuns să fie plătiţi cu 5% pentru orele de gardă din timpul săptămânii.

De asemenea, zeci de angajaţi ai Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi au ieşit din nou, vineri, la protest, în curtea instituţiei, nemulţumiţi de diminuarea veniturilor. 

Angajaţii susţin că nu este normal ca medicii din cadrul aceleiaşi instituţii să aibă sporuri la 75%, iar restul personalului să constate că li s-a diminuat veniturile cu sume cuprinse între 200 şi 600 de lei.

Infirmierii, asistentele medicale şi brancardierii afirmă că fac o muncă grea şi sunt nemulţumiţi din cauza faptului că nu ar fi fost chemaţi la negocieri când s-a stabilit nivelul sporurilor pe unitate. Cei aproximativ 60 de angajaţi au pancarte cu mesaje precum: „Nu vrem salarii speciale, vrem salarii normale!” sau „Sănătate în criză!”.

Managerul institutului, Grigore Tinică, le dă dreptate protestatarilor şi spune că speră ca, în curând, problema să fie rezolvată la nivel naţional.

„S-a negociat cu toată lumea, dar am fost nevoiţi să ne încadrăm în acel procent de 27 la sută în ce priveşte sporurile, conform prevederilor legale. Din aproape 400 de angajaţi medicali, avem 196 care au sporuri de peste 50%. Astfel, procentul acela de 27% impus este foarte mic. La etapa asta se fac nişte recalculări, care vor fi trimise la Ministerul Sănătăţii. Am făcut deja un memoriu şi sperăm să fie luat în considerare”, a declarat prof.dr. Grigore Tinică.

Potrivit managerului, nu se ştie când se va putea rezolva problema angajaţilor care sunt nemulţumiţi, deoarece trebuie găsită o soluţie la nivel central.

Sindicatul Sanitas a anunţat, joi, că pe data de 26 aprilie va fi un miting, urmând ca pe 7 mai să aibă loc o grevă de avertisment, iar pe 11 mai, angajaţii din sănătate vor ieşi în stradă într-o grevă generală. Sindicaliştii susţin că sunt scăderi salariale cuprinse între 500 şi 1.100 de lei.

Grevă generală în sănătate. Când vor înceta lucrul cadrele medicale