A treia zi de proteste la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Un bărbat a leşinat

Aproximativ 300 de salariaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea protestează, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa pavilionului administrativ, cerând ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile. Şase persoane se află în greva foamei, unul a leşinat.

RomaniaTV.net
14 nov. 2012, 06:08
A treia zi de proteste la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Un bărbat a leşinat

UPDATE. 10.00 Un protestatar a leşinat în cortul amplasat în faţa pavilionului administrativ. Medicii au spus că bărbatului i-a scăzut foarte mult glicemia şi a fost nevoie de transportarea lui la dispendar. Omul i s-a administrat o perfuzie şi i s-a recomandat să renunţe la proteste. 

Protestele continuă la Oltchim. Angajaţii combinatului au ieşit şi miercuri pe platformă să-şi strige nemulţumirile, informează România TV. Un reprezentant al conducerii încearcă să convingă oamenii să renunţe la proteste pentru că-şi pun sănătatea în pericol şi oricum se vor găsi soluţii pentru plata salariilor. Ei cer banii pe ultimele două luni.

Muncitorii s-au adunat miercuri la protest, în pofida ploii, având pacarte cu mesaje precum „USL, nu uita, Ai să pierzi pe mâna ta!”, „Ponta, nu ne mai minţi, Vrem ca la Oltchim să vii, Vrem salariile la zi” şi „Vrem plata salariilor!”.

„Guvernul nu şi-a onorat niciuna dintre promisiunile făcute în ceea ce priveşte alocarea sumei de 40 de milioane de euro necesară pentru repornirea combinatului. Acesta este capitalul de lucru total. Angajaţii nu şi-au primit salariile în ultimele două luni, septembrie şi octombrie. Protestatarii cer în continuare ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea şi să explice ce se întâmplă cu Oltchim şi cu locurile de muncă de aici”, a declarat liderul sindical interimar Corneliu Cernev, potrivit Mediafax.

Totodată, cei şase angajaţi care au intrat luni în greva foamei continuă această formă de protest.

Aproximativ 400 de salariaţi de la Oltchim au protestat şi luni şi marţi în faţa pavilionului administrativ, cerând să le fie plătite salariile restante pentru lunile septembrie şi octombrie şi ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile.

Protestele angajaţilor de la Oltchim au început la sfârşitul lunii august, după oprirea producţiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau să le fie achitate salariile restante, dar şi fonduri pentru reluarea producţiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai mulţi salariaţi au intrat în greva foamei. Muncitorii au renunţat la proteste după ce au primit asigurări că vor primi salariile restante pe lunile iulie şi august, precum şi bonurile de masă aferente, dar şi după ce au fost anunţaţi că va fi repornită producţia.

Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalaţia de electroliză cu membrană, reprezentanţii companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur.

În 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, afirma că deocamdată funcţionează 25-30 la sută din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60 la sută.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.