Protestele din Turcia: 22 de persoane au fost puse sub acuzare şi arestate preventiv

Asociaţia avocaţilor turci (CHD) a anunţat că 22 de suspecţi au fost puşi sub acuzare şi arestaţi preventiv, sâmbătă, la Ankara, alţi trei fiind eliberaţi sub control judiciar. Cei 22 de suspecţi sunt acuzaţi de implicare în organizarea protestelor şi de participare la violenţe, conform postului CNN-Türk.

RomaniaTV.net
22 iun. 2013, 12:55
Protestele din Turcia: 22 de persoane au fost puse sub acuzare şi arestate preventiv

Cel puţin 22 de persoane suspectate de implicare în violentele proteste antiguvernamentale din Turcia au fost puse sub acuzare, sâmbătă, şi plasate în arest preventiv, informează presa turcă, citată de AFP.

Asociaţia avocaţilor turci (CHD) a anunţat că 22 de suspecţi au fost puşi sub acuzare şi arestaţi preventiv, sâmbătă, la Ankara, alţi trei fiind eliberaţi sub control judiciar.

Cei 22 de suspecţi sunt acuzaţi de implicare în organizarea protestelor şi de participare la violenţe, conform postului CNN-Türk. Operaţiunile poliţiei şi procurorilor vizează o serie de mişcări politice de extremă-stânga din Istanbul şi Ankara.

„Operaţiunea este pregătită de circa un an şi vizează organizaţia teroristă MLKP (Partidul comunist marxist-leninist), implicată inclusiv în protestele din Parkul Gezi Taksim”, a explicat ministrul turc de Interne, Muammer Güler. Alţi 18 suspecţi au fost inculpaţi vineri, la Istanbul.

Bilanţul violenţelor din Turcia este de patru morţi şi aproximativ 7.800 de răniţi. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.