Protestele din Ucraina degenerează în Parlament. Îmbrânceli între politicieni VIDEO

Violenţe în Ucraina, unde poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva a circa 1.000 de manifestanţi strânşi la Kiev. Ei protestau faţă de o lege adoptată marţi de Parlament, potrivit căreia rusa devină a doua limbă oficială a ţării. Potrivit unor martori oculari, cel puţin un manifestant a fost rănit. Ciocniri au avut loc şi în Parlament, înainte ca legea să fie supusă la vot.

RomaniaTV.net
04 iul. 2012, 15:55
Protestele din Ucraina degenerează în Parlament. Îmbrânceli între politicieni VIDEO

Opoziţia acuză puterea că a impus textul numai pentru a atrage voturile vorbitorilor de rusă din ţară. Preşedintele Parlamentului ucrainean şi adjunctul său şi-au dat demisia după adoptarea legii.

„Au înşelat Ucraina, au înşelat poporul şi cred că roadele acestei înşelăciuni vor fi culese mult timp de acum înainte. În aceste condiţii, vreau să vă rog să îmi acceptaţi demisia”, a declarat Volodimir Litvin, preşedintele parlamentului ucrainean.

Demisia preşedintelui parlamentului ucrainean a intervenit după o serie de proteste la Kiev şi Liov.

Textul propus de Partidul Regiunilor, aflat la putere, a fost supus la vot fără a fi dezbătut suficient înainte, afirmă opoziţia.

„Dacă Parlamentul face totul împotriva voinţei poporului, atunci nu este un Parlament adevărat. În plus, majoritatea deputaţilor nu erau în sală şi s-a manipulat votul”, a declarat Vitaly Kitchko, lider al partidului de opoziţie Udar.

Manifestanţii acuză poliţia că a încercat să îi disperseze fără motiv.

„Încercăm să stăm aici. Poliţia a venit şi încearcă să ne împingă înapoi. Au mai mulţi comandanţi care le coordonează acţiunile. Au trimis o unitate specială de scutieri. Au ordine să disperseze oamenii. Este sarcina lor”, a precizat Andrii Şevcenko, parlamentar din opoziţie.

Criticii legii se tem că va submina suveranitatea Ucrainei şi va duce din nou ţara în sfera de influenţă a Moscovei. Majoritatea populaţiei din estul şi sudul fostei republici sovietice, care formează baza electorală pentru formaţiunea aflată la putere, vorbeşte rusa. Pentru ca textul să intre în vigoare, trebuie semnat de preşedintele Viktor Ianukovici, considerat un apropiat al Kremlinului.