Protestele minerilor continuă la Paroşeni şi Uricani. Două persoane au ajuns la spital UPDATE

Peste 100 de mineri din Hunedoara sunt blocați în subteran pentru a patra zi în semn de protest. Oamenii sunt nemulțumiți că două mine se vor închide la începutul lunii decembrie. Dacă tot nu-și pot păstra locurile de muncă, minerii cer măcar să primească salarii compensatorii.

31 oct. 2019, 08:23
Protestele minerilor continuă la Paroşeni şi Uricani. Două persoane au ajuns la spital UPDATE

UPDATE: Doi dintre minerii care protestează, de patru zile, în subteranul exploatării Uricani, din Valea Jiului, au fost transportaţi, joi după-amiază, cu ambulanţa, la spitalul din Vulcan, după ce, la un control medical, au fost depistaţi cu o valoare foarte ridicată a tensiunii arteriale.

„A fost efectuat un control medical al minerilor care protestează în subteran, iar în cazul a doi dintre ei a fost măsurată o tensiune arterială foarte mare. Cei doi colegi au fost transportaţi la spital cu o ambulanţă”, a declarat preşedintele Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Printre solicitările minerilor se numără prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, iar pentru cei care nu se pot pensiona încă, angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

„Oamenii cer intervenţia primului ministru pentru a rezolva situaţia de criză în care s-a ajuns. Minerii nu sunt mulţumiţi de rezultatele şedinţei Comisiei de Dialog Social, care a avut loc la Prefectura Hunedoara, şi sunt decişi să meargă până la capăt”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos.

Marți, a avut loc o şedinţă a Comisiei de dialog social de pe lângă Prefectura Hunedoara, la care s-a stabilit ca 60 dintre minerii de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului să fie preluaţi de CEH, cu contracte pe durată nedeterminată.

Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, a încercat să-i convingă pe minerii blocați în subteran să renunțe la protest și a mers marţi după-amiază în Valea Jiului la o întâlnire cu aceștia. Minerii au decis însă să continue protestul.