PROTESTUL ORTACILOR. 300 de mineri s-au blocat în mina Crucea

Aproximativ 300 de mineri s-au blocat, joi dimineaţa, în mina Crucea, din judeţul Suceava, în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi salariile mici.

RomaniaTV.net
02 aug. 2012, 06:03
PROTESTUL ORTACILOR. 300 de mineri s-au blocat în mina Crucea

Minerii s-au blocat joi dimineaţa în mina Crucea, de unde se scoate uraniul. Cei 300 de ortaci protestează faţă de condiţiile grele de muncă şi salariile mici.

Minerii nu au de gând să iasă curând din mină. Ei au cerut să li se aducă mâncare şi apă, intenţionând să îşi continue protestul.

Minerii s-au plâns că salariile lor nu au mai crescut din 2009, ei câştigând după aproximativ 15 ani de muncă în jur de 1.500 de lei pe lună, în care intră şi sporurile. Şi asta, în condiţiile în care mina Crucea este singura mină de uraniu din România, precum şi furnizorul de materie primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă.

Ortacii au declanşat protestul după ce Compania Naţională a Uraniului  a refuzat dialogul propus de ei. Într-un târziu, minerii au primit numai promisiuni de la conducerea companiei, dar li s-a spus că, deocamdată, nu sunt destui bani ca să li se satisfacă cererile de mărire a salariilor.

Nemulţumiţi de acest răspuns, minerii au anunţat că vor declanşa şi greva foamei şi s-au blocat în subteran.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, între sindicate şi administraţie au început negocieri cu conducerea minei pentru rezolvarea doelanţelor greviştilor.

Negocierile se poartă în condiţiile în care unitatea încă nu are aprobat de către MInisterul Economiei bugetul de ventirui şi cheltuieli pe anul în curs, potrivit Mediafax.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru: Crucea şi Botuşanu.