Protestul romilor, la Guvern şi la Cotroceni: "Vrem să muncim, nu vrem să cerşim"

Publicat: Miercuri, 12 Septembrie 2012 08:28 // Actualizat: Miercuri, 12 Septembrie 2012 17:25 // Sursa: RTV.net

Peste 200 de romi au protestat în faţa Palatului Cotroceni, după ce au scandat şi în faţa sediului Guvernului. Ei sunt nemulţumiţi de atitudinea unor state europene faţa de etnia lor. Protestul a avut loc în contextul în care doi miniştri francezi au venit în Româniapentru a discuta problema romilor si să negocieze condiţiile în care aceştia vor fi expulzaţi din Franţa.

La protestul din faţa Guvernului au venit romi din mai multe judeţe ale ţării să îşi exprime nemulţumirile pe care le au faţă de modul în care sunt trataţi. Romii vor să fie trataţi la fel ca ceilalţi cetăţeni din Uniunea Europeană. Ei găsesc şi motivaţii pentru furt şi cerşit.

Circa 100 de romi s-au adunat miercuri dimineaţă în faţa Guvernului, nemulţumiţi că demnitari francezi au venit în România pentru a le cunoaşte problemele, iar Guvernul doar "se face că înţelege", realitatea fiind că, din cauza problemelor, ei au ajuns o comunitate care se plimbă peste tot în lume.

Protestatarii adunaţi în Piaţa Victoriei au strigat "Vrem să muncim, nu vrem să cerşim!", "Haideţi cu noi, să scăpăm de hoţi şi de mafioţi!", "Vrem dreptate!", "Libertate!", "Demnitate!" şi "Păcat de sângele vărsat!". Romii au venit cu bannere pe care scrie "Educaţie pentru copiii noştri", "Partida Romilor egal tragedia romilor", "ANR, unde sunt bugetele?" şi "Păun, ne-ai vândut destul".

Manifestanţii au scandat şi împotriva liderului Partidei Romilor, Nicoale Păun, transmiţându-i: "Păun, Păun, ne-ai minţit destul!".

De la Palatul Victoria, protestatarii romi s-au mutat la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu, a precizat pentru MEDIAFAX că protestul are scopul de a atrage atenţia, în primul rând a Guvernului României, că nu se poate sesiza în problema romilor doar atunci când cineva îl trage de mânecă.

"Faptul că doi oficiali francezi vin la Bucureşti pare cu atât mai ruşinos", a declarat, marţi, preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu.

Acesta a precizat că toate guvernele de până acum au luat doar măsuri populiste care nu au făcut altceva decât să menţină dependenţa romilor de sistemul de protecţie socială, făcând din această categorie "o masă uşor de manipulat".

"Ne propunem să atragem atentia Guvernului francez, dar mai ales celui român, că există măsuri care pot fi luate în calcul dacă există interes real. Avem şi un mesaj legat de reprezentarea romilor în Parlament şi Guvern, Partida romilor şi Agenţia Naţională pentru Romi (ANR) nefăcând altceva decât să menţină starea de dependenţă a miilor de romi", a mai spus Marian Daragiu, precizând că Partida romilor şi ANR au cheltuit peste 50 de milioane de euro fără a se vedea vreun rezultat în comunităţi.

În opinia sa, Partida romilor şi ANR sunt doar "nişte instrumente" în mâna Guvernului şi nu face decât să menţină dependeţa romilor de sistemul de protecţie socială. Pe de altă parte, preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor (ACDR) a catalogat ca "rasistă" afirmaţia ministrului francez de interne, Manuel Valls, potrivit căreia Franţa "nu poate primi toată mizeria din lume şi din Europa".

Marian Daragiu a mai precizat că ACDR a solicitat autorizaţie de protest atât pentru Guvern, cât şi pentru Palatul Cotroceni, unde romii vor merge, după ora 14.00, să solicite preşedintelui Traian Băsescu să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la faptul că Alianţa şi nicio altă organizaţie în afară de Partida romilor, nu pot candida la alegerile parlamentare.

Doi miniştri francezi ai noului Guvern socialist sunt aşteptaţi miercuri în România pentru a încerca să trateze "la sursă" problema romilor, relansată în această vară în Franţa prin evacuarea taberelor urmată de expulzări, relatează AFP.

Franţa "nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei", a afirmat marţi unul dintre cei doi miniştri, Manuel Valls (de Interne), aşteptat la Bucureşti împreună cu Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene).

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7607
RON
22 Apr
noapte 7 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H