Protestul unei studente într-un avion a oprit deportarea unui imigrant afgan din Suedia

Elin Ersson, o studentă activistă aflată la bordul unui avion care urma să decoleze de pe aeroportul din Gothenburg, în Suedia, a oprit deportarea unui imigrant afgan, ea refuzând să se aşeze până când bărbatul nu a fost dat jos din aeronavă, scrie The Guardian, potrivit News.ro.

RomaniaTV.net
25 iul. 2018, 13:45
Protestul unei studente într-un avion a oprit deportarea unui imigrant afgan din Suedia

Elin Ersson, studentă la Universitatea din Gothenburg, a cumpărat un bilet pentru zborul de la Gothenburg către Turcia după ce a aflat că un cetăţean afgan urma să fie deportat prin acest zbor, conform presei locale din Suedia. După ce a intrat în avion, Ersson a început o transmisie live pe Facebook, vorbind în engleză.

„Nu vreau ca un om să moară doar pentru că nu vreţi voi să vă pierdeţi zborul. Nu mă voi aşeza decât atunci când această persoană va părăsi avionnul”, a afirmat ea.

După ce un steward i-a cerut să se oprească din filmat, Ersson a afirmat: „Fac ce pot pentru a salva viaţa cuiva. Câtă vreme o persoană este în picioare, pilotul nu poate decola. Tot ce doresc este să opresc deportarea şi apoi voi respecta regulile. Totul este perfect legal şi nu am comis o infracţiune”.

Ersson i-a transmis unui pasager care a încercat să îi ia telefonul: „Ce este mai important, o viaţă sau timpul tău?… Vreau ca el să se dea jos din avion pentru că nu este în siguranţă în Afganistan. Încerc să schimb regulile din ţara mea, nu îmi plac. Nu e corect să trimitem oameni în iad”.

După ce personalul aeroportului a refuzat să folosească forţa pentru a o înlătura pe Ersson din avion, pasagerii au aplaudat momentul în care imigrantul este dat jos din aeronavă. Protestul demonstrează tensiunile privind regimul dur al Suediei pentru imigraţie.

Guvernul doreşte să menţină deportarea celor care caută azil în Suedia înaintea alegerilor din septembrie, a căror temă principală a fost imigraţia şi cererile de azil.

Partidul de extremă dreaptă, Democraţii Suedezi, domină în sondajele de opinie. Agenţia de imigraţie a guvernului suedez consideră că Afganistan este o ţară sigură pentru azilanţii cărora le-au fost respinse cererile, deşi Suedia a micşorat numărul de deportări după mai multe atentate comise de talibani în Afganistan în 2018.