Protocolul PSD-UNPR se clatină. Neculai Onţanu: UNPR ar putea să susţină alegerea primarilor în două tururi

Protocolul PSD-UNPR este în pericol. Acuzând unele declaraţii "incorecte" ale liderului PSD Liviu Dragnea, preşedintele interimar UNPR, Neculai Onţanu, nu exclude votarea unei legi de revenire la votul în două tururi şi, de asemenea, participarea fără PSD la alegerile locale, adică exact desfiinţarea protocolului.

07 mart. 2016, 17:04
Protocolul PSD-UNPR se clatină. Neculai Onţanu: UNPR ar putea să susţină alegerea primarilor în două tururi

Neculai Onţanu, preşedintele interimar al UNPR, a declarat luni că partidul ar putea vota legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, afirmând că există o anumită neîncredere în partenerii de alianţă, PSD, din cauza unor declaraţii făcute recent.

„Au fost exprimate poziţii în care UNPR ar putea să susţină alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Există o anumită neîncredere în partenerii noştri din alianţă dată şi de declaraţii recente ale unor lideri ai PSD”, a afirmat Onţanu, după şedinţa conducerii UNPR.

El a criticat intenţia PSD de a atrage parlamentari ai Uniunii, afirmând că aleşii UNPR nu vor pleca din partid.

Neculai Onţanu a precizat că de la semnarea protocolului UNPR–PSD, care stipulează că UNPR susţine alegerea primarilor într-un singur tur, au existat atitudini „neprietenoase” ale social-democraţilor faţă de UNPR, iar partidul a decis să nu excludă posibilitatea susţinerii alegerilor în două tururi de scrutin, aşa cum a propus PNL.

„Între timp au avut loc atât pe plan judeţean, cât şi la nivel central, atitudini neprietenoase cu privire la UNPR. Iar unele organizaţii judeţene, unii colegi au anunţat că nu excludem această posibilitate de a susţine o lege care să presupună votul în două tururi. Nu am luat încă o hotărâre cu privire la acest lucru. Dar sperăm ca protocolul pe care îl avem încheiat cu PSD şi pe care îl susţinem în continuare să se desfăşoare în bune condiţii de amiciţie electorală, nu de confruntare”, a spus Onţanu, chestionat în legătură cu ce s-a schimbat între PSD şi UNPR de la semnarea protocolului până în prezent.

Întrebat de ce PSD prezintă neîncredere pentru UNPR, Neculai Onţanu a făcut referire la declaraţii ale preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Ne-am micşorat încrederea (în PSD-n.r.) vizavi de declaraţiile domnului preşedinte Liviu Dragnea, total incorecte. A fost o declaraţie pe care cred că şi domnul Dragnea o regretă, aceea de a încerca să preia de la UNPR parlamentari. Niciun parlamentar de la UNPR nu pleacă la PSD, rămân în cadrul UNPR (…) aici se identifică ca proiect politic. (…) Probabil că şi domnia sa o regretă (declaraţia – n.r.)”, a afirmat preşedintele interimar al UNPR.

Onţanu a suţinut că dacă în cadrul formaţiunii se va contura o majoritate care va susţine alegerile în două tururi de scrutin, această decizie va fi respectată.

„Dacă se va contura o atitudine majoritară în partid, sigur că partidul hotărăşte în legătură cu acest aspect. (…) Am vrut să vă informăm că au fost şi voci din partid care au susţinut acest lucru”, a răspuns Onţanu, întrebat dacă va susţine poziţia liderilor din teritoriu care iau în calcul susţinerea propunerii PNL de revenire la alegerile locale în două tururi de scrutin.

Citeşte şi: PSD şi UNPR au semnat protocolul de colaborare pentru alegerile din 2016 VIDEO

Mai mult, Neculai Onţanu a declarat luni că părerea „aproape unanimă” a organizaţiilor UNPR este aceea că formaţiunea ar trebui să candideze separat la alegerile locale.

„Organizaţiile judeţene ale UNPR au libertatea totală de a hotărî în legătură cu alianţele electorale din teritoriu. Părerea aproape unanimă a organizaţiilor judeţene ale UNPR este aceea de a merge de sine stătători în alegerile locale din acest an. UNPR este un partid de sine stătător, puternic, avem peste 3.000 de consilieri locali, judeţeni, peste 50 de primari, organizaţii în toate localităţile României şi suntem siguri că rezultatele la alegerile locale vor fi foarte bune”, a spus Onţanu.

Liderul UNPR a afirmat că partidul se va detaşa şi va răsunde cu „fermitate la orice atac care poate veni din partea oricărui competitor politic, oricum s-ar numi el”.

„Există, de asemenea, un potenţial politic în UNPR pe care trebuie să îl valorificăm în mai mare măsură. Liderii judeţeni, parlamentarii UNPR au evidenţiat acest lucru. Grupurile parlamentare ale UNPR au libertatea să hotărască de comun acord cu conducerea partidului privind susţinerea şi promovarea actelor normative. UNPR are grupuri parlamentare independente în Camera Deputaţilor şi în Senat şi va fi ghidat de a susţine doar acele propuneri care ţin de interesul naţional. (…) Nu vom sprijini proiecte de acte normative care nu sunt în interesul românilor”, a mai precizat preşedintele intermar al UNPR.

Declaraţia a venit după ce Onţanu a arătat şi că UNPR ar putea susţine alegerea primarilor în 2 tururi.

Potrivit acordului semnat cu PSD în data de 3 februarie, UNPR nu va susţine modificarea legislaţiei electorale în sensul revenirii la votul în două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Protocolul mai prevede că organizaţiile celor 2 partide pot încheia alianţe în vederea alegerilor locale, o decizie definitivă privind liste comune pentru alegerile parlamentare urmând să fie luată ulterior.