Prună: Cei care se aflau în Colectiv sau care se aflau în aeroportul din Bruxelles aveau cu toţii drepturi

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, luni, în cadrul dezbaterilor privind moţiunea simplă pe Justiţie din Camera Deputaţilor, că denunţă ideea de a avea un set de legi care afirmă doar teoretic drepturile şi libertăţile fundamentale, dând drept exemplu atentatele din Paris şi Bruxelles şi incendiul din Colectiv, în care victimele nu au fost salvate de către simpla clamare a acestor drepturi.

04 apr. 2016, 15:26
Prună: Cei care se aflau în Colectiv sau care se aflau în aeroportul din Bruxelles aveau cu toţii drepturi

Cei care se aflau într-un club din Bucureşti în octombrie 2015, cei care se aflau pe bulevardul Voltaire la Paris, în noiembrie 2015, cei care se aflau în aeroportul sau metroul din Bruxelles, în martie 2016, aveau cu toţii drepturi. Situaţia pe care o denunţ este de a avea numai un set de legi care afirmă, pur teoretic, drepturi şi libertăţi prin eludarea sau aplicarea preferenţială a legii în favoarea celor bine conectaţi. Corupţia, tratamentul preferenţial în aplicarea legii, plastic spus că unii sunt mai egali decât alţii, sunt o povară pentru cetăţeni”, a spus Raluca Prună, în plenul Parlamentului, potrivit news.ro.

Ea a mai menţionat că drepturile şi libertăţile fundamentale trebuie protejate, în paralel însă cu crearea unui climat de siguranţă pentru cetăţeni.

Într-o societate democratică drepturile şi libertăţile fundamentale trebuie protejate. Libertatea şi siguranţa sunt două deziderate sociale care adesea nasc tensiuni şi dezbateri aprinse atunci când democraţiile sunt chemate să definească politice de combatere a criminalităţii şi politici privind securitatea naţională (…) Rolul nostru comun este acela de a construi un spaţiu care să permită cetăţenilor un trai în siguranţă. O viaţă în care să se poată manifesta liber, să se poată deplasa fără teamă şi să poată beneficia de toate garanţiile pe care o societate matură le poate oferi. Nu vreau să ne limităm dreptul efectiv la libera circulaţie din frica de a lua avionul sau metroul, vreau să mergem cu încredere în club, pe stradă, la spital, în şcoli”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a mai menţionat că Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, unul dintre motivele pentru care a fost făcută moţiunea simplă, poate fi schimbată sau îmbunătăţită în Parlament, având în vedere că Legislativul trebuie să dezbată şi să voteze Legea de adoptare a OUG.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, intitulată „Drepturile omului nu sunt un lux”, iniţiată de ALDE şi semnată de 53 de parlamentari, printre care Victor Ponta, Daniel Constantin sau Sebastian Ghiţă, este dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor.