Prună: Justiţia din România funcţionează bine. Sistemul este încă subfinanţat

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, luni seară, că justiția din România funcționează bine și ar funcționa foarte bine dacă sistemul nu ar fi încă subfinanțat.

04 apr. 2016, 19:03
Prună: Justiţia din România funcţionează bine. Sistemul este încă subfinanţat

Eu cred că sistemul judiciar sau justiția din România, într-un sens mai larg, funcționează astăzi bine (…). Mi se pare că în toți acești 10 ani de când suntem membri în Uniunea Europeană magistratura a făcut (…) un progres incredibil. Cred că avem astăzi o magistratură independentă, cred că avem judecători care sunt independenți, avem procurori care, iată, vedem după cauzele pe care le administrează că nu se tem să instrumenteze aceste cauze, avem deci o mașinărie care rulează foarte bine. Ceea ce însă ne lipsește este, cred, o anumită încredere în sistemul de justiție și cred că sistemul de justiție este încă subfinanțat. Și pentru acest motiv spun că el nu funcționează foarte bine„, a declarat Raluca Prună, la o emisiune de televiziune, potrivit Agerpres.

În opinia sa, o altă problemă cu care se confruntă sistemul este reprezentată de numărul foarte mare de dosare pe care trebuie să le soluționeze magistrații.

Realitatea este că sistemul judiciar este sufocat de milioane de dosare care se află pe masa judecătorilor, de milioane de dosare pe care procurorii trebuie să le instrumenteze. Sigur că România aici nu face niciun fel de excepție, sunt alte state membre în care lucrurile se întâmplă la fel, însă una peste alta, calitatea actului de justiție, din punctul de vedere a ce este magistratul astăzi în România, cred că este o calitate bună„, a mai spus ministrul Justiției.