Prună: Transformarea cazărmilor în penitenciare poate fi mai scumpă decât extinderea actualelor spaţii de detenţie

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că transformarea în penitenciare a cazărmilor puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale poate fi mai scumpă decât extinderea spaţiilor de detenţie deja existente, precizând că un astfel de transfer de imobile s-a petrecut în 2009 şi de atunci Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) nu face decât să le păzească.

11 sept. 2016, 12:48
Prună: Transformarea cazărmilor în penitenciare poate fi mai scumpă decât extinderea actualelor spaţii de detenţie

„Această chestiune, cu donarea de cazărmi, vine inclusiv din spaţiul politic – a fost o sugestie a PNL-ului să facem asta. Numai că şi aici e ca atunci când îţi cumperi o casă veche, trebuie să vezi dacă nu cumva, ca să o refaci pentru nevoile tale este mai scump decât să faci o casă nouă. Soluţia cu cazărmile militare nu e întotdeauna cea mai facilă, au existat astfle de transferuri în anul 2009, nu s-a întâmplat nimic din 2009 până în zilele noastre, decât că ANP-ul păzeşte acele cazărmi, nu sunt multe, sunt câteva, ca să nu fie devalizate şi ca să nu se fure totul dinăuntru”, a spus Raluca Prună, potrivit news.ro.

Ea a precizat că poate fi mai costistor să transformi o unitate militară în penitenciar, decât să extinzi spaţiile de detenţie deja existente.

Raluca Prună: Câteva mii de deţinuţi ar putea fi eliberaţi mai repede

Precizările ministrului Justiţiei vin după ce, joi, directorul ANP, Marius Vulpe, a declarat că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pune la dispoziţia ANP zece terenuri cu imobile pentru construirea de noi penitenciare, spaţiile urmând să fie evaluate de specialişti.

„Sunt 14 imobile, unele terenuri fără clădiri, altele cu clădiri preluate de la diferite ministere: ale Administraţiei şi Internelor, ale MApN, toate depind de alocaţiile bugetare în sensul construirii pe acele terenuri de noi spaţii de detenţie. Avem pe masa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor o nouă ofertă din partea MApN privind astfel de spaţii, cu 10 imobile, şi am dispus specialiştilor şi directorilor de penitenciare ca, în funcţie de zonă, să le evalueze şi, dacă astfel de spaţii se pretează pentru construirea de penitenciare şi pe ce costuri. MApN nu ne-a dat detalii despre aceste spaţii. După ce vom merge la faţa locului voi da detalii”, a spus Marius Vulpe.