PSD a decis să susţină Guvernul Cioloş. Dragnea: „Orice derapaj va fi sancţionat foarte serios”

PSD va susţine cabinetul Cioloş. Majoritatea membrilor Comitetului Executiv Naţional al PSD a votat, în şedinţa de duminică, pentru susţinerea Guvernului Cioloş la votul din Parlament, fiind înregistrate ddoar două abţineri şi un vot împotrivă.

15 nov. 2015, 16:13
PSD a decis să susţină Guvernul Cioloş. Dragnea: „Orice derapaj va fi sancţionat foarte serios”

Membrii CExN al PSD au adoptat prin vot decizia referitoare la susţinerea la votul de învestitură a Cabinetului Cioloş într-o şedinţă la care, în prima parte, a fost prezent şi premierul desemnat Dacian Cioloş. Votul „împotrivă” a fost al lui Dumitru Buzatu, scrie Mediafax.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că că membrii Comitetul Executiv Național al PSD recomandă parlamentarilor social-democrați să voteze în favoarea învestirii Guvernului Cioloș dacă miniștrii desemnați vor avea o prestație bună în timpul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

El a adăugat că viitorul Executiv va beneficia de ‘sprijin punctual’ din partea PSD, social-democrații intenționând să monitorizeze activitatea fiecărui ministru în parte și a Executivului în ansamblu și să sancționeze ‘foarte serios’ orice derapaj al Cabinetului Cioloș de la programul de guvernare asumat.

„CExN recomandă grupurilor parlamentare ale PSD, în condițiile în care mâine și poimâine miniștrii desemnați vor avea o prestație bună în comisii și vor demonstra că sunt oamenii potriviți la locurile potrivite, să voteze pentru învestirea acestui Guvern. În ce privește susținerea ulterioară a Guvernului, PSD își rezervă dreptul de a monitoriza activitatea fiecărui ministru și minister în parte, precum și activitatea Guvernului în ansamblu, pentru a ne asigura că valorile, principiile, măsurile, angajamentele pe care noi le-am luat în ultimii ani vor fi respectate și de viitorul Guvern. Orice derapaj de la angajamentele prezentate în programul de guvernare și de la angajamentele prezentate în cadrul discuțiilor de azi va fi sancționat foarte serios de către PSD. Practic, putem discuta despre sprijin punctual în cazul fiecărui proiect de lege sau act normativ cu care se va veni în Parlament„, a afirmat Dragnea.

CITEŞTE ŞI Dacian Cioloş, la şedinţa PNL. Liberalii VOR SUSŢINE noul Guvern

Potrivit lui Dragnea, aceste decizii au fost luate de către social-democrați prin vot, fiind exprimate 68 voturi ‘pentru’, un vot ‘împotrivă’ și două abțineri.

Liviu Dragnea a adăugat că, în timpul ședinței CExN la care a participat și premierul desemnat Dacian Cioloș, social-democrații au ridicat în discuție 12 puncte pe care viitorul Guvern ar trebui, în opinia PSD, să le susțină și să le implementeze.

Este vorba despre asigurarea funcționării imediate a instituțiilor publice și a serviciilor pentru populație, precum și a celor care asigură protecția și securitatea cetățeanului. De asemenea, continuarea programelor și a angajamentelor sociale, financiare și fiscale luate de PSD și aprobate, referitoare la implementarea noului Cod fiscal, la creșterea salariilor și la indexarea pensiilor. De asemenea, susținerea instituțiilor statului de drept și angajamentul că va fi menținută independența Justiției și lupta împotriva corupției”, a detaliat Dragnea.

Alte propuneri avansate de către social-democrați în timpul discuției cu premierul desemnat au vizat menținerea ritmului de creștere economică prognozat de instituțiile internaționale, respectarea parteneriatului strategic euroatlantic și a angajamentelor financiare internaționale ale României.

De asemenea, programele de dezvoltare locale care sunt în plină desfășurare să fie continuate, așa cum ele au fost prevăzute prin actele normative în vigoare, fiind programe care au beneficiari milioane de români, în special din sate și din orașele mici. Să se continue și să se dezvolte programele de investiții publice în ce privește infrastructura mare. Reforma administrației și descentralizarea, programele europene, punerea în aplicare a prevederilor Codului silvic și menținerea și dezvoltarea Radarului pădurilor, care a salvat de la tăiere milioane de metri cubi de lemn, dar și organizarea corectă a alegerilor din 2016, atât a celor locale, cât și a celor parlamentare”, a mai spus Liviu Dragnea, referindu-se la propunerile colegilor săi.

CITEŞTE ŞI Dragnea, către Cioloş. „Bun venit în cadrul PSD!” Premierul desemnat: „E periculos ce ziceţi” VIDEO

Dragnea a caracterizat echipa de miniștri propusă de premierul desemnat Dacian Cioloș drept „rezonabilă”, precizând că social-democrații pleacă de la o atitudine de bună credință în ceea ce privește noul Guvern.

Cred că un cuvânt corect ar fi (…) rezonabilă. E o echipă de miniștri despre care nu pot spune multe lucruri. Pe unii dintre ei îi cunosc personal, despre unii știu activitatea pe care au desfășurat-o, despre unii nu știu, dar noi plecăm de la o atitudine de bună credință și de la ideea că Dacian Cioloș și-a format o echipă din oamenii în care are încredere atât în ceea ce privește caracterul lor, integritatea, cât și priceperea”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului, la finalul Comitetului Executiv Național al PSD.

Liderul social-democrat consideră că primul examen pentru miniștrii propuși de Cioloș va fi luni, când vor fi audiați în comisiile parlamentare de specialitate.

„Parlamentarii PSD vor pune întrebări serioase, pentru că vrem să știm și noi (…) ce pricepere și ce concepție au miniștrii respectivi. Evit să mă pronunț despre un ministru sau altul — cu excepția lui Vasile Dâncu, cu care eu am lucrat mai mult timp, — dacă vor fi buni sau nu. Timpul ne va dovedi. Ne prezervăm dreptul de a monitoriza permanent activitatea fiecărui ministru pentru că Guvernul Cioloș e într-o situație și ușoară și grea în același timp, paradoxal. Ușoară pentru că preia practic o țară la cheie, cu o dezvoltare economică durabilă și o creștere economică prognozată pentru anul viitor la 4,1% din PIB. În același timp, e grea pentru că trebuie să mențină acest ritm. Noi o să fim foarte atenți și o să monitorizăm cu toată priceperea noastră activitatea Guvernului în ansamblu și a fiecărui minister„, a adăugat Dragnea.

Dacian Cioloș a participat, duminică, la ședința Comitetului Executiv Național al PSD, la Palatul Parlamentului.

Cioloş a spus, în cadrul reuniunii, că Guvernul tehnocrat pe care îl va conduce ar trebui privit ca o platformă de comunicare între societatea civilă și clasa politică.

„Dincolo de relația cu Parlamentul, care este esențială, pentru că de aici ar urma să ne luăm voturile pentru proiectele legislative, vreau să deschidem activitatea guvernamentală spre o comunicare eficientă și consultare eficientă cu restul societății. Vă rog să vedeți Guvernul acesta nu așa cum am înțeles că unii au interpretat — ‘Deci lor nu le pasă de noi, de Parlament, pentru că sunt învestiți și or să se ducă să discute cu societatea civilă’. Vă propun să folosiți acest Guvern tehnocrat de un an de zile ca un mijloc, ca o platformă de comunicare între societatea civilă și clasa politică„, a spus Cioloș.

Dacian Cioloş s-a întâlnit, duminică, şi cu liderii PNL.