PSD a declanșat procedura legală pentru demiterea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi

PSD a depus, luni, o solicitare la Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru declanșarea procedurii de revocare a lui Niculae Bădălău din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi a României.

29 nov. 2022, 14:05
PSD a declanșat procedura legală pentru demiterea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi

PSD a declanșat procedura legală pentru demiterea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi.

„Votul pentru revocare va fi exprimat în ședința comună a comisiilor de buget, finanțe și bănci din Senat și Camera Deputaților.

Ședința va fi organizată imediat după reluarea lucrărilor Parlamentului, întrerupte, din motive de securitate, de evenimentele legate de reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO”, a anunţat conducerea PSD.

 

PSD, mesaj pentru USR după ce i-a acuzat pe social-democraţi că prelungesc revocarea lui Bădălău

„Rațiunile de Securitate care au stat la baza amânării lucrărilor comisiilor sunt cunoscute, de altfel, de liderii grupurilor parlamentare ale USR, care, în mod populist și demagogic, au acuzat că PSD prelungesc revocarea domnului Niculae Bădălău.

Partidul Social Democrat solicită USR să se abțină să critice reacțiile PSD în acest caz. Este profund imoral și demagogic ca USR să critice conduita altor partide în privința integrității politice, atâta timp cât protejează „penalii USR din funcții publice”, sfidând fără jenă cetățenii români cărora le promiteau curățarea clasei politice de astfel de personaje controversate.

În USR s-a instituit practica „Alături de penali în funcții publice” chiar de la vârful partidului! Au făcut scut pentru apărarea colegilor lor acuzați de fapte penale grave și de incompatibilitate. Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, are o decizie de incompatibilitate din partea ANI și o sesizare penală la DNA din partea aceleiași instituții, pentru că s-a numit pe sine director într-un proiect al primăriei și a încasat bani, în plus față de indemnizația de primar și de limitele impuse de lege.

La Brașov, primarul Allen Coliban a aprobat virarea a 1 milion de lei din banii primăriei către un ONG care a fost fondat de domnia sa și care are sediul la domiciliul său, iar DNA a deschis deja o anchetă în acest caz”, a mai transmis PSD.

După ce a fost reținut duminică de procurorii DNA fiind cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, magistraţii au decis luni ca Niculae Bădălău, vicepreședintele Autorității de Audit de la Curtea de Conturi, să fie arestat preventiv pentru 30 de zile.

În acelaşi dosar, Elena Matache, o angajată a unei firme apropiate lui Bădălău, a fost plasată în arest la domiciliu.

„În ordonanța procurorilor se arată că „în datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă”, au transmis procurorii DNA.

Citeşte şi: Ce avere are Niculae Bădălău. Primeşte un salariu de invidiat de la Curtea de Conturi, iar familia lui a fost implicată în mai multe scandaluri mondene

Procurorii susţin că „în perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme”.

Procurorii DNA susţin că „după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”.

În total, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte, mai susţin procurorii.